Zbog pandemije se ne obilaze škole, no Zavod za zapošljavanje srednjoškolcima nudi niz drugih aktivnosti koje se tiču profesionalnog usmjeravanja

“Čak 60 posto učenika ima poteškoće prilikom odabira daljnjeg obrazovanja ili zapošljavanja, a njih 30 posto treba stručnu pomoć pri odabiru obrazovnog programa”

Objavljeno: 30.03.2021. Alen Brodar

Budući da zbog okolnosti uzrokovanih korona virusom drugu godinu za redom neće s partnerima obilaziti zagorske škole radi promocije deficitarnih zanimanja, iz Zavoda za zapošljavanje podsjećaju na usluge koje redovno provode, a tiču se pomoći kod odabira budućeg profesionalnog puta.

Suradnja sa školama

– Hrvatski zavod za zapošljavanje pruža uslugu profesionalnog usmjeravanja učenicima završnih razreda osnovne škole, učenicima srednje škole te nezaposlenim osobama, zaposlenim osobama i tražiteljima zaposlenja. Profesionalno usmjeravanje mladih, posebno učenika osnovne škole uključuje profesionalno informiranje i profesionalno savjetovanje, a provodi se u suradnji s osnovnim školama i roditeljima, kao pomoć pri donošenju adekvatnih odluka o izboru obrazovnih programa i zapošljavanja. Rezultati obrade ankete o profesionalnim namjerama učenika, koju provodi HZZ svake godine, pokazali su kako približno 60 posto učenika ima poteškoće prilikom odabira daljnjeg obrazovanja i/ili zapošljavanja te da 30 posto učenika ima potrebu za stručnom pomoći pri odabiru obrazovnog programa. U profesionalnom savjetovanju učenika individualne mogućnosti i potrebe istražuju se primjenom psihologijske i po potrebi medicinske dijagnostike te kroz razgovor s učenikom o njegovim profesionalnim interesima, sklonostima, planovima, vrijednostima, navikama, školskim i drugim postignućima, slobodnom vremenu i motivaciji. Također se uzimaju u obzir objektivne okolnosti kao što su mogućnosti školovanja, postojeće prepreke i mogućnosti njihovog svladavanja, mobilnost te potrebe tržišta rada sa spektrom postojećih radnih mjesta. Usluge profesionalnog usmjeravanja pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje su za korisnike besplatne, a savjet o najprimjerenijem profesionalnom odabiru daje se u pismenom i/ili usmenom obliku – ističu iz Zavoda za zapošljavanje.

Jedan od postojećih e-alata dostupnih korisnicima za samostalno pretraživanje informacija i pomoć u razvoju karijere je portal e-Usmjeravanje. Portal prati tzv. Kompas karijere, alat koji omogućuje pretraživanje informacija prema ciljnim skupinama (učenici, studenti, nezaposlene i zaposlene osobe). Dio portala čine i upitnici samoprocjene koji pomažu korisnicima u procjeni vlastitih interesa i kompetencija u svrhu odabira pravog puta karijere te u procjeni osobina koje su poželjne na tržištu rada poput komunikacijskih vještina, timskog rada i slično.

U sjedištu ili na daljinu

– U cilju osiguranja dostupnosti usluga profesionalnog usmjeravanja najširim skupinama korisnika, aktivnosti su se s učenicima provodile odlaskom tima u osnovne i srednje škole na području Krapinsko – zagorske županije do ožujka 2020. Međutim, nadalje se zbog prevencije potencijalnog širenja virusa COVID-19 sve aktivnosti obavljaju u sjedištu Područnog ureda Krapina ili na daljinu putem telefonskog informiranja i savjetovanja na daljinu korištenjem dostupnih aplikacija. Jedan od bitnih čimbenika koji utječu na odabir zanimanja je i potražnja za određenim profilima zanimanja na tržištu rada pa je ove godine u HZZ PU Krapina pripremljena publikacija Statističko – analitičko izvješće za potrebe profesionalnog usmjeravanja učenika „Kretanja na tržištu rada 2020. godine“, koja se distribuira školama kako bi i suradnici u školama imali informacije o kretanjima na tržištu rada. Učenicima osnovnih i srednjih škola kao i osobama koje žele napraviti promjenu na profesionalnom putu dostupna je pomoć u obliku profesionalnog savjetovanja u Odsjeku za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje u HZZ PU Krapina, a savjetnicima za profesionalno usmjeravanje korisnici se mogu obratiti i osobno putem telefona 049 382 252 ili e-mail adresu [email protected] – zaključuju u HZZ-u, PU Krapina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba