NEUGODNO IZNENAĐENJE

Nema više besplatno: Google uvodi ograničenje clouda po profilu

Objavljeno: 18.11.2020. zagorjeinternational

Nakon pet godina beskonačne zapremnine za sve fotografije u “visokoj kvaliteti” Google je odlučio uvesti ograničenje. Tvrtka je najavila kako će uvesti maksimalnu zapremninu od 15 GB clouda po profilu. Novo pravilo počet će primjenjivati od 1. lipnja 2021. godine. Uz to će početi brojati dokumente u Google Workspaceu, dokumente i druge sitnice na kojima bi mogli više zaraditi.

Sa svih profila koji se nisu prijavili tijekom protekle dvije godine obrisat će se dokumenti i podaci. Dobra vijest je da će se sve fotografije i dokumenti koje su korisnici spremili na Googleove servere prije 1. lipnja sljedeće godine neće uračunati u ograničenih 15 GB. Kako bi prodao više Pixela, Google u 15 GB neće uračunati ‘visokokvalitetne’ fotografije snimljene na njihovom smartfonu.

U tvrtki se brane kako Appleov iCloud nudi 5 GB prostora te da 80 posto korisnika neće premašiti 15 GB fotografija tri godine nakon uvođenja pravila. Ako i korisnik dođe do 15 GB, Google će ga o tome na vrijeme upozoriti.

Verge pretpostavlja kako je promjena napravljena kako bi veći broj ljudi počeo koristiti Google One zapremninu. Ta usluga uključuje i besplatni VPN za Android (ako platite više), kao i sve jasniju naznaku da će sve veći broj Googleovih proizvoda završiti u Google Oneu.

Iz Googla pojašnjavaju kako u sustavu već imaju hrpe fotografija i da se ta usluga nekako mora održavati. Ne namjeravaju podizati cijene za Google One. Početna cijena usluge je 1.99 dolara mjesečno za 100 GB, 2.99 za 200 GB, 9.99 dolara za 2 TB i najskupljih 149.99 dolara mjesečno za 30 TB, javlja tportal.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter