U Radoboju se održava 16. Županijska smotra učeničkih zadruga, na kojoj se predstavlja 15 osnovnih i četiri srednje škole

TKO ĆE POBIJEDITI? “Zadrugarstvo je perjanica budućeg poduzetništva, obrtništva i turizma”

Objavljeno: 24.05.2019. zagorjeinternational

U Parku Osnovne škole Side Košutić u Radoboju održava se 16. Županijska smotra učeničkih zadruga, na kojoj se ove godine predstavlja 15 osnovnih i četiri srednje škole.
– Učenici predstavljaju plodove svojeg rada kroz ovu školsku godinu i na taj način kod njih razvijamo poduzetništvo. Učenici su vrlo sretni što mogu predstaviti svoje radove na jednom ovakvom skupu, a mi smo jako sretni što smo domaćini ovakve lijepe manifestacije. Uključivanjem u zadruge, djeca razvijaju svoju kreativnost, maštovitost, radišnost, trude se pokazati što rade, a njihove zadruge, kao što se može vidjeti danas ovdje, zaista su raznovrsne – rekla je ravnateljica OŠ Side Košutić Radoboj Milena Veseljak.


Brankica Zbanatski, inače profesorica u Osnovnoj školi Marija Bistrica, voditeljica je podružnice učeničkog zadrugarstva u Krapinsko – zagorskoj županiji te kaže kako se zadrugarstvom bavi od 90-ih godina.
– Možemo se pohvaliti da nas u našoj relativno maloj županiji ima dosta, točnije, registrirano je 25 učeničkih zadruga, koje ne mogu uvijek sve doći na smotru, ali eto, ove je godine ovdje njih 19. Nadam se da će djeca dobro trgovati, jer učeničke zadruge, osim što proizvode, moraju i prodavati, i to je jedina izvannastavna aktivnost osnovnih i srednjih škola te centara za odgoj i obrazovanje, pa i učeničkih domova, koja omogućuje djeci da zarade i stave sredstva u promet. Tako da, uz smotru, ovo je i prodajna izložba, što je važan element u učeničkom zadrugarstvu. Još je nešto važno, a to je praktični rad. Na svakom izložbenom prostoru su, dakle, različiti uradci, u koje je uloženo puno volje i znanja što voditelja, što djece. Neke učeničke zadruge imaju i vrtove i obradive površine – otkrila nam je Zbanatski.

Natjecateljski karakter

Županijska smotra učeničkih zadruga natjecateljskog je karaktera.
– Županijske smotre su izlučne, dakle, biraju su zadruge koje će predstavljati županiju na državnoj smotri, koja se obično održava u listopadu. Iz 21 županije i Grada Zagreba, na državnu smotru dolazi od 65 do 70 najboljih zadruga. S obzirom na to da u cijeloj Hrvatskoj trenutno ima 598 učeničkih zadruga, nemoguće je sve to objediniti na jednom mjestu. Danas ovdje imamo procjenu u tri kategorije, a ocjenjuje se ustroj učeničke zadruge, njegovanje tradicije i baštine, estetsko uređenje izložbenog prostora, praktični rad. Maksimalno se može skupiti 50 bodova, a gotovo nijedna zadruga ne osvaja ispod 35 bodova, tako da je teško rangirati, ali moramo se potruditi. S obzirom na to da u našoj županiji imamo dva centra za odgoj i obrazovanje, Krapinske Toplice i Zajezda, koji nažalost ove godine nisu s nama, inače na državnu smotru šaljemo jedan centar, jednu srednju i dvije osnovne škole, jednu koja je najuspješnija po bodovima te jednu od novih zadruga. Smisao državne smotre je druženje i razmjena iskustva, jer tamo nema rangiranja – pojasnila nam je Zbanatski.
Na smotri je bila i Dragica Benčik, predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva.
– Rekla bih da je interes za zadrugarstvo velik i to nas osobito raduje. Zadrugarstvo vidimo kao nekakvu perjanicu budućeg poduzetništva djece i mladih, odnosno, odraslih ljudi. U učeničkim zadrugama djeca nauče stvarati neki proizvod, nauče njegovu vrijednost, određuju mu cijenu i stavljaju ga na tržište. To je sve ono što se od jednog pravog, sposobnog obrtnika očekuje. Obišla sam polovicu štandova, jako me veseli što se učenici i učitelji trude i što to izgleda posebno i drugačije. Tu su neki budući suveniri ovog zagorskog kraja, ali ono što je izuzetno vrijedno, jest da zadruge masu svojih proizvoda temelje na autohtonom bilju ili autohtonim simbolima. Vidjela sam da se rade suveniri s pločom arheološkog nalaza Majke Božje Gorske i to je izvrsno. To je budućnost obrtništva i turizma, moramo povezati stol, hranu, suvenir, ljepotu i toplice. Sve je bogatstvo ovdje, samo ga treba okupiti na jednom pravom mjestu – zaključila je Benčik.


Patricia Pripeljaš iz Zadruge “Plavi trnac” učenica je zabočke Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, a bavi se – kukičanjem.

Početni koraci

– Sve što radimo, radimo ručno, pa tako tehnikom kukičanja, primjerice, izrađujemo torbe i broševe. Sve je opušteno, zabavljamo se. Ja se inače kukičanjem bavim od drugog razreda osnovne škole, ali nisam to shvaćala tako ozbiljno, dok nisam došla u srednju školu i profesorica mi je predložila da probam. Super mi je – otkrila nam je Patricia.


Okupljene učenike pozdravio je i Dražen Vinski iz županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu.
– Rad kroz zadruge uvijek je zanimljiv i predstavlja dobre početne korake za tržište rada u budućnosti – zaključio je Vinski. (ib, jj)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba