Ususret nadolazećem Danu općine Hum na Sutli, razgovarali smo s načelnikom Zvonkom Jutrišom

“Socijalno smo osjetljiva općina, koja 40 posto proračuna izdvaja za svoje najmlađe, umirovljenike i udruge”

Objavljeno: 21.04.2019. zagorjeinternational

Općina Hum na Sutli 25. travnja će proslaviti svoj dan i 26. obljetnicu svog postojanja. Tim smo povodom razgovarali sa Zvonkom Jutrišom, načelnikom općine, o najznačajnijim aktivnostima i projektima što ih je lokalna samouprava provodila u posljednjih godinu dana, ali i projektima koji predstoje na području Huma na Sutli.

Možete li nam nabrojati pet najznačajnijih projekata na području općine u proteklih godinu dana?

Prošlu, 2018. godinu, zasigurno su obilježila značajna ulaganja u cestovnu i komunalnu infrastrukturu te vodoopskrbu i odvodnju. Obnovili smo i dječji vrtić, a tu su i aktivnosti opće društvenog sadržaja gdje smo uz mnogobrojne udruge civilnog društva, postali bogatiji za dječji zbor Humčeki i novoosnovane mažoretkinje.

Aktivno radite na obnovi prometne infrastrukture. Kada se konačno očekuje završetak radova na rekonstrukciji državne ceste Pregrada – Hum, kao i na općinskoj cesti Lupinjak – Klenovec – Taborsko te kada će započeti radovi na izgradnji prometnice kroz industrijsku zonu Drajža?

Završena je temeljita obnova prve faze državne ceste Hum na Sutli – Pregrada u duljini otprilike šest kilometara, s izgrađenom pješačkom stazom cijelom dužinom ceste, te potrebnim ugibalištima, kao i kompletnom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom. Glede obnove preostalih četiri i pol kilometara, aktivno radimo na dobivanju svih mogućih elemenata koji nas vode ka građevinskoj dozvoli, te se nadamo da će Hrvatske ceste nastaviti s radom još ove godine. Rekonstrukcija općinske ceste Lupinjak – Taborsko, koja je financijski gledano najveća investicija financirana europskim sredstvima, započela je na potezu od Strmca i Lupinjaka, a najveći dio radova bit će odrađen tijekom godine. Konačno su ostvarena i dugogodišnja nastojanja da Hum dobije novu državnu cestu na potezu od graničnog prijelaza Hum na Sutli do graničnog prijelaza Mali Tabor. Ovih dana započinje otkup zemljišta od strane Hrvatskih cesta koji bi do rujna trebao završiti, pa optimistički gledano možda već ove godine “zapičimo lopatu”, ali svakako sljedeće godine taj dio ceste do tvrtke OMCO mora biti izgrađen. Nova državna cesta DC – 233 izuzetno je značajna jer prolazi rubno uz značajne gospodarske subjekte u poslovnoj zoni Drajža, kao i sa sigurnosne strane jer prolazi uz samu granicu u cijeloj dužini dionice.

Poznata je uzrečica kako grad, odnosno mjesto čine ljudi, pa na koji način vi u ovo doba negativnih demografskih trendova i iseljavanja, brinete o djeci i da zadržite mlade?

Koliko smo socijalno osjetljiva općina i koliko se pažnje pridaje, kako najmlađima – novorođenima, učenicima, studentima tako i umirovljenicima i udrugama, govori i podatak da se iz općinskog proračuna izdvaja otprilike 40 posto sredstava upravo za navedeno. Nakon što smo prije nekoliko godina nadogradili dječji vrtić kako bi povećali kapacitet djece, sada završavamo s adaptacijom preostalog dijela koja obuhvaća zamjenu kompletne opreme unutar vrtića, kao i uređenje vanjskih terena. Riječ je o projektu vrijednom 1,5 milijuna kuna. Također, u fazi pred završetkom je i energetska obnova zgrade Osnovne škole Viktora Kovačića, kojom je predviđena obnova fasade, vanjska stolarija te unutarnja rasvjeta, a koju provodi KZŽ vlastitim sredstvima i sredstvima Fonda. Sufinanciramo pomoć novorođenima, dječji vrtić te predškolu, stipendiramo učenike i studente, a uveli smo i neke nove kategorije stipendija za deficitarna zanimanja.

Radi se na projektu realizacije Sutlanskog jezera, možete li nam reći u kojoj fazi se taj projekt trenutno nalazi i kakve benefite od njega vidi općina Hum na Sutli?

Trenutno se radi na obnovi brane, koja bi trebala završiti tijekom ove godine, kako bi se sljedeće godine moglo krenuti s čišćenjem vegetacije i produbljivanjem jezera, te odstranjenjem nakupljenog mulja. Projekt je vrijedan 1,65 milijuna eura, a provode ga zajednički Slovenija i Hrvatska, financijskim sredstvima dobivenim uglavnom od EU programa INTEREG – FRISCO 1 i 2, te nacionalnim sredstvima Hrvatskih i Slovenskih voda. Nadamo se kako će se s vremenom razviti i svojevrsni oblik turizma oko jezera, a sada nam je želja izgraditi biciklističke staze i staze za šetanje, no nećemo imati hotelskih smještaja, jer vlada Republike Slovenije nije dopustila prenamjenu zemljišta u takve svrhe.

Kakvi su planovi za daljnje razdoblje i koji su novi projekti, postoje li projekti u 2019. kojima ćete aplicirati na sredstva iz EU fondova?

Trenutno radimo na projektu izgradnje rotora na centralnom dijelu donjeg Huma s rješenjem ugibališta i rješenjem spoja sa susjednom Slovenijom, gdje se nalazi carina. Riječ je o iznimno složenom projektu gdje će biti potrebno integrirati snage više hrvatskih ministarstva, no dati ćemo sve od sebe da taj projekt čim prije zaživi. Od projekata prema Europskoj Uniji prijavili smo projekt vrijedan 7,5 milijuna kuna za nastavak izgradnje kanalizacijsko fekalnog sustava za dio naselja Mali Tabor i Poredje. Isto tako, prijavljen je i projekt izgradnje pomoćnog objekta uz nogometno igralište u Lastinama, te projekt izgradnje novog vatrogasnog doma u Prišlinu. (Jožica Miklaužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba