Ususret Danu općine Stubičke Toplice, razgovarali smo s načelnikom Josipom Beljakom

“Prioritet je gradnja sportske dvorane, Slamarica napokon ima novog vlasnika, a posebno se veselimo ovogodišnjem MUF-u”

Objavljeno: 21.04.2019. Jelena Jazbec

Ususret danu općine Stubičke Toplice, razgovarali smo s načelnikom Josipom Beljakom, koji se prisjetio najvažnijih projekata u prošloj godini i najavio planove za naredno razdoblje, posebice one vezane uz razvoj turizma u Stubakima.

Koje biste projekte istaknuli kao najvažnije od posljednje svečane sjednice Općinskog vijeća?

Spomenuo bih Mali ulični festival, po prvi puta organiziran, na kojeg smo izuzetno ponosni. Organiziramo ga i ove godine, 7., 8., i 9. lipnja, uz još bogatiju i širu ponudu. Povezali smo se i s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Tu je i naše “Gljivarenje v Stubakima”, koje smo također lani digli na jednu višu razinu. Od većih infrastrukturnih zahvata, imali smo izgradnju ceste i rekonstrukciju mosta u Strmcu Stubičkom, za što smo sredstva dobili na natječaju Ministarstva poljoprivrede, Mjera 7.2.2. Projekt je bio vrijedan oko 650 tisuća kuna i u stopostotnom je iznosu financiran iz te mjere. Imale smo i energetsku obnovu Osnovne škole “Vladimir Bosnar”, projekt vrijedan oko 2,4 milijuna kuna, kojeg smo započeli u srpnju prošle godine, a završili u studenome. I treći projekt koji smo također započeli prošle godine, a još se nastavlja, je izgradnja reciklažnog dvorišta, čija je vrijednost nešto veća od 4,5 milijuna kuna, gdje smo također 85 posto sredstava dobili iz kohezijskog fonda. Također je pri kraju rekonstrukcija i modernizacija rasvjete, tako da je kompletna općina osvijetljena novim energetski učinkovitim LED lampama.

Kakvi su planovi za ovu godinu?

Prijavili smo se na natječaj Središnjeg državnog ureda za sport, jer želimo sanirati natjecateljsku stazu na našem jezeru Jarki, koje je u vlasništvu Općine. Prijavili smo se i na natječaj LAG-a za uređenje vanjskog dijela tržnice, onog koji je u vlasništvu Općine i kompletnu sanaciju sanitarnih čvorova. Imamo dogovor sa Županijskom upravom za ceste za izgradnju kružnog toka kod župnog dvora. Dogovorili smo ove godine projektiranje i ishođenje građevinske dozvole, pa bi već početkom sljedeće godine bili stvoreni uvjeti za izgradnju. Također smo lani donijeli odluku na Općinskom vijeću o prijenosu prava upravljanja nad kolektorom u neizgrađenom djelu kanalizacijskog sustava. Stubičke Toplice imaju posložen gotovo cijeli kanalizacijski sustav i nadamo se da ćemo, ako ne ove, onda sljedeće godine izgraditi i tu zadnju fazu tog kolektora, čime bi praktički 90 posto stanovništva bilo priključeno na kanalizacijski sustav. Završili smo natječaj za izgradnju nerazvrstane ceste Zeleni Gaj, s Hrvatskim vodama imamo dogovor da se ide u uređenje potoka između dvije brane, naše i oroslavske, a prošli smo i na natječaju “WiFi for EU”, tako da sada preko ljeta planiramo instalirati svu tu opremu kako bi širi centar Stubaka bio pokriven besplatnim internetom. Prijavili smo se i na Program podrške brdsko – planinskim područjima, za sanaciju jednog klizišta, pri čemu je vrijednost radova oko 320 tisuća kuna.

Nažalost, Osnovna škola “Vladimir Bosnar” još je uvijek bez sportske dvorane.

Tako je. Mi smo možda jedina škola u Zagorju koja nema sportsku dvoranu, a budući da je Općina njezin osnivač, moramo sami pokrenuti tu priču. Imamo idejno rješenje, krajem godine trebali bismo imati i gotove projekte kako bismo se mogli prijaviti na neki od natječaja. Velika nam je želja i proširenje osnovne škole, budući da imamo konstantan rast broja djece, tako da samo čekamo zeleno svjetlo Fonda za zaštitu okoliša, budući da smo imali lani energetsku obnovu, kako bismo mogli započeti taj projekt.

I za kraj, nešto što nije direktno u nadležnosti Općine, ali vas se itekako tiče – što je s projektom Stubaki i Slamaricom?

Mi kao Općina nemamo nikakav utjecaj na projekt Stubaki, znam samo ono što je župan Kolar rekao na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, odnosno, da je spominjao neka dva potencijalna nova investitora. No, ja uvijek ponavljam, svi upiru prstom u Andabaka, kao glavnog negativca. Činjenica jest, čovjek je kupio zemlju na kojoj nikad ništa nije postojalo i imao je želju nešto napraviti, ali to do sada nije realizirao. Dobro. A što je s onim postojećim bazenima koje je prilikom nesretnog procesa privatizacije dobio gospodin Ivan Hudoletnjak i tu infrastrukturu u potpunosti zanemario i upropastio, zbog čega su Stubaki posljednjih 20 godina stagnirali? Njega nitko ne spominje. Sud je, na sreću, donio odluku da se stari dio bazena vraća u vlasništvo Specijalne bolnice i ove bi se godine trebalo ići u izgradnju najvećeg vanjskog bazena, što nas jako veseli. Tu je i Slamarica, koja je također bila u Hudoletnjakovom vlasništvu, a sada ju je napokon kupila domaća obitelj Poštek tako da se nadam da će kroz mjesec – dva krenuti renovacija i tog objekta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba