Na Proljetnom vašaru u Karancu, “Kumovi iz Valpova” izložili slaninu tešku nevjerojatnih 194 kilograma

“PRINCEZA PUŠNICE”: Đuro dao najveću slaninu ikad!

Objavljeno: 17.04.2019. zagorjeinternational

Na Proljetnom vašaru u Karancu, koji se svake godine održava u Baranji kako bi se obilježio dolazak proljeća i blagdan Uskrsa, centralni događaj bio je odabir “Princeze pušnice”, najveće suhe slanine Slavonije i Baranje. Bilo je izloženo šest velikih slanina raznih privatnih proizvođača iz regije, a stručni žiri je vaganjem i ocjenjivanjem odabrao najveću. Ona koju su proizveli “Kumovi iz Valpova” nije imala dostojnog protivnika, piše 24 sata.
Težila je čak 194 kilograma i uvjerljivo je najveća ikad proizvedena slanina u Slavoniji i Baranji. Svi koji su došli na vašar poželjeli su se slikati sa gigantskom “princezom pušnice”.
A prije nego je postao slanina, Đuro je bio mali praščić koji je jedva preživio svoj dolazak na svijet, a onda i okrutnu majku prirodu.
– Đuro je imao 720 grama kada se oprasio. Mama ga je dva puta odbacivala sa sise pa smo ga morali othraniti na dudicu. Kada je dosegao 60-ak kilograma prebacili smo ga na salaš jednog od kumova i tamo je Đuro živio na slobodi, bez stresa i ograničenja, trčao livadom, hranio se jabukama i ostalim voćem i povrćem. Dosegao je čak 495 kilograma. Nismo nikada vidjeli većeg bravca od njega. A onda smo ga morali zaklati, po slavonski. Nas 15-ak se borilo sa njim. I sad kad pričam o tome mi je teško – kaže Nikola Barišić iz Valpova, jedan od pet kumova, kako se nazvala ekipa koja je proizvela najveću slaninu, vjerojatno i na svijetu. Prije sušenja slanina je bila teška 260 kilograma teška, a nakon sušenja u Nikolinoj pušnici koja je, kaže, veličine dnevne sobe, slanina je došla na 194 kilograma i odmah im je bilo jasno da nitko nije proizveo veću.

FOTO: SiB.hr

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba