JEDNA OD NAJDUGOVJEČNIJIH ZAGORSKIH KULTURNIH MANIFESTACIJA

Poznati mladi izvođači koji će nastupiti na priredbama u sklopu “Dana kajkavske riječi” u Zlataru

Objavljeno: 10.07.2018. zagorjeinternational

Pod generalnim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture i Krapinsko – zagorske županije, u Zlataru će se od 21. do 30. rujna održavati 49. manifestacija “Dani kajkavske riječi”. Manifestaciju organizira Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića, koje uz pomoć Grada Zlatara i uz sudjelovanje brojnih ustanova i udruga, priprema bogat kulturni, zabavni i sportski program. Najprepoznatljiviji dio manifestacije su tri velike priredbe, čiji su sudionici učenici osnovnih škola kajkavskog govornog područja, a održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.
“Zbor malih pjesnika” održat će se 29. rujna pod pokroviteljstvom Školske knjige d.d. Zagreb. Na natječaj za poetske radove učenika osnovnih škola kajkavskog govornog područja pristigla su 292 poetska rada iz 49 osnovnih – matičnih i područnih – škola iz Krapinsko – zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko – križevačke, Primorsko – goranske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Prosudbena komisija odabrala je za izvođenje 51 pjesmu, 51 autora iz 41 škole.

18 novih popevki

Najraspjevanija dječja priredba “Dana kajkavske riječi”, Festival dječje kajkavske popevke, održat će se 30. rujna. POU dr. Jurja Žerjavića okupit će mlade skladatelje i izvođače, učenike osnovnih škola kajkavskog govornog područja, koji će na Festivalu izvesti 18 novih kajkavskih popevki, uz pratnju Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Zagreb i Zagrebačku županiju predstavljat će učenici osnovnih škola Augusta Šenoe, Josipa Račića i Trnsko iz Zagreba, Milana Langa iz Bregane te škola Brestje, Sesvetski Kraljevec, Sveti Ivan Zelina i Donja Zelina. Krapinsko – zagorsku županiju predstavljat će učenici Osnovne škole Augusta Cesarca iz Krapine te škola iz Lobora, Budinščine, Oroslavja, Svetog Križa Začretja i Zlatara. Međimurje će predstavljati učenici iz Orehovice, a Primorsko – goransku županiju učenici iz Delnica.

Likovna izložba

Na natječaj za dječju likovnu izložbu “Čovjek čovjeku”, pristiglo je 679 učeničkih radova iz 42 škole kajkavskog govornog područja. Za izložbu, koja će biti otvorena u zlatarskoj osnovnoj školi 29. rujna, odabrano je 80 radova, čiji su autori učenici iz 29 škola: OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica, OŠ Frana Krsta Frankopana iz Broda na Kupi, OŠ “Petar Zrinski” iz Šenkovca te PŠ Mačkovec i PŠ Žiškovec, OŠ dr. Ivana Novaka iz Macinca, OŠ Side Košutić iz Radoboja, OŠ Antuna Mihanovića iz Petrovskog, OŠ A. K. Miošića iz Donje Voće – PŠ A. G. Matoša, Gornja Voća, zatim OŠ dr. Branimira Markovića iz Ravne Gore, OŠ Bogumila Tonija iz Samobora, OŠ Đurmanec – PŠ Hromec, OŠ Gornje Jesenje, OŠ Bistra, OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice, OŠ “Vladimir Nazor” iz Budinščine, OŠ Konjščina, OŠ Brod Moravice, OŠ “Ljudevit Gaj” iz Mihovljana i PŠ Novi Golubovec, OŠ Antuna Mihanovića iz Klanjca, OŠ Jakovlje, OŠ Oroslavje, OŠ Sesvete, OŠ Domašinec, OŠ “Lijepa naša” iz Tuhlja, OŠ Velika Mlaka, OŠ Ante Kovačića iz Zlatara i OŠ Belec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba