Povodom Dana općine Mače održana svečana sjednica Općinskog vijeća, dodijeljena su i priznanja Općine za prošlu godinu

“Jedan englesko – hrvatski konzorcij je zainteresiran za ulaganje u Sutinske toplice, projekt smo pokrenuli i sigurno je da ćemo ga dovesti do kraja”

Objavljeno: 13.05.2019. ivanabelosevic

Povodom Dana Općine Mače održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je otvorio predsjednik vijeća Mladen Sedak Benčić. Načelnica Mladenka Mikulec tom se prilikom osvrnula na najvažnije projekte, učinjene u posljednjih godinu dana.

– Uloženo je jako puno sredstava u modernizaciju i asfaltiranje nerazvrstanih cesta.  Ukupna vrijednost tog projekta iznosila je otprilike 500 tisuća kuna, pri čemu je Ministarstvo regionalnog razvoja sufinanciralo projekt sa 100 tisuća kuna, a ostatak je osigurala Općina Mače. Isto tako, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Krapinsko – zagorske županije, izgradili smo nogostup uz Županijsku cestu 2168. Vrijednost asfaltiranja i postavljanja rubnika iznosila je 355 tisuća kuna, a radove je financirala Općina. Završena je i adaptacija mosta u Malom Bukovcu, kod Jambrekovića, te je izgrađena i vodovodna mreža u naselju Mače pod Brijeg. Općini Mače su odobrena sredstva u obliku kupona u iznosu od 15.000 eura za nabavu najsuvremenije opreme za wi – fi pristupne točke na javnim mjestima i proveden je postupak nabave za izvođača radova. Krenuli smo u projekt izgradnje dječjeg vrtića, gdje smo imali trošak izrade projektno – tehničke dokumentacije u iznosu od 173 tisuće kuna, pri čemu nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo financijska sredstva u iznosu od 145 tisuća kuna, a Općina Mače je osigurala ostatak. Procijenjeni iznos potpore, sukladno odluci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, za vrtić iznosi 7.090.928 kuna – rekla je načelnica Mikulec te dodala kako se mladima posvećuje puno pozornosti.

Briga za mlade

– Redovito se izdvajaju financijska sredstva za rad male škole, boravak djece u dječjim vrtićima, za  stipendije, prijevoz srednjoškolaca, prijevoz za dnevni boravak u osnovnoj školi, prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju, te financiranje svih udruga. Što se tiče Sutinskih toplica, one se nalaze u privatnom vlasništvu, s trenutnim vlasnikom je postignut dogovor da se lokacija očisti te da se krene u rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, kako bi se cijeli kompleks pripremio za moguće daljnje investicije, te za zainteresirane subjekte.  Trenutno je u izradi prva izmjena i dopuna Prostornog plana općine Mače, putem koje bi se proširila zona mogućeg razvoja Sutinskih toplica. Pred nama je puno novih projekata i planova, nadamo se da ćemo iz uspješno realizirati – naglasila je Mladenka Mikulec.

Dan Općine čestitala je i sve najbolje mještanima zaželjela predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.

– Maču želim da i dalje domaćinski brine o svakom svom dijelu općine i da dječji vrtić bude izgrađen na veselje djece i roditelja te da se u ovom mandatu krene s pričom Sutinskih toplica, koji je vrlo važan za cijeli ovaj dio županije – naglasila je Hubicki.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u svom se obraćanju, također  dotaknuo Sutinskih Toplica.

– U izradi smo prostornog plana i već smo dobar dio napravili. Imali smo i jedan englesko – hrvatski konzorcij koji je zainteresiran za ulaganje u Sutinske toplice. Projekt smo pokrenuli i sigurno je da ćemo ga dovesti do kraja, za koliko vremena, ne mogu točno reći, ali to najviše ovisi o privatnom vlasniku, ako će on biti zainteresiran, vrlo brzo ćemo i mi biti spremni.  Sa Zagorskim vodovodom pripremamo projekt vodoopskrbe, kojim ćemo u jednom dijelu Velikog Bukovca dovesti vodu, koju će jednom trećinom financirati Zagorski vodovod, jednom Županija i jednom trećinom Općina Mače. Puno ulažemo u zdravstvo i školstvo. Izgradili smo lift, kako bi stariji i bolesni lakše dolazili u ambulantu, a na zgradi škole smo napravili fasadnu ovojnicu. Za mjesec dana kreće druga faza radova na školi, vrijedna milijun kuna. Prije nje ćemo morati napraviti drenažu i zaštiti potporni zid od klizišta, jer se u dvoranu diže voda, to nismo očekivali i to će nam biti dodatna investicija od pola milijuna kuna – kazao je Kolar.

Priznanja Općine

Svečanoj sjednici prisustvovao je i saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

– U općini je postignuto jako puno, od ulaganja u komunalnu infrastrukturu, do odnosa s udrugama i mjesnim odborima, do projekata i manifestacija u koje su uključeni svi građani. Pred vama je i izgradnja dječjeg vrtića, za koji ste dobili sredstva iz Europskih fondova, želim vam da ga uspješno realizirate. Želim da iduće godine pokrenete i Sutinske toplice i vratite ih na turističku kartu Zagorja i Hrvatske – istaknuo je Vešligaj.

Dodijeljena su i priznanja Općine za 2018. godinu. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Mladenu Sedaku Benčiću z izniman doprinos  u cilju boljitke žitelja općine Mače. Plaketa Općine dodijeljena je ženskoj vokalnoj grupi Kajda te Dragici Čehulić za višegodišnji humanitarni rad. Nagradu Općine  primili su tvrtka Tisak i dizajn Bobinec i Željko Herceg za dugogodišnji rad i poseban doprinos  u postizanju istaknutih rezultata NK “Gaj“ Mače. Dodijeljene su i zahvale učenicima za postignute izvrsne rezultate, Stjepanu Binguli i Ivanu Ružđaku za osvojena prva mjesta na državnom natjecanju  WorldSkills, Sabini Novosel za postignute izvrsne rezultate u mažoret plesu te Eleni Ljubek za izvrsne rezultate u kickboxingu.

Sjednici su prisustvovali i zamjenica župana Jasna Petek, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina te mnogi drugi.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba