Noć Udruženja obrtnika Pregrada, Desinić, Hum na Sutli

OBRTI U NASLJEĐU: Za 40 godina rada nagrađeni “Građevinarstvo Vnuk”, “Tri lipe”, “Bravarija Tepeš” i Opći mehanički radovi vl. Zlatko Špiljak

Objavljeno: 01.03.2020. Jelena Jazbec

U Vatrogasnom domu u Desiniću u subotu je održana 11. Noć Udruženja obrtnika Pregrada, Desinić, Hum na Sutli. Predsjednik Josip Grofelnik otkrio nam je kako je Udruženje osnovano 1978. godine te broji 275 obrta, od čega 136 u Pregradi, 98 u Humu na Sutli i 41 u Desiniću.
Prisutnima je dobrodošlicu poželio načelnik Desinića Zvonko Škreblin, a krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako se radi o tradicionalno jakom obrtničkom području.

– 28 otvorenih obrta prošle godine te 12 zatvorenih, izuzetno je dobar rezultat. Drago mi je što se povlače sredstva putem mjere “Kreditom do uspjeha, kreditom do konkurentnosti”, da su stalno u nabavi novih tehnologija, da ulažu u ljude i da su prisutni na europskom tržištu. To je samo dokaz kvalitete obrtništva na ovom području, ali i tradicije – istaknuo je Kolar.

Učenici i roditelji

Davor Pleško, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, je pak rekao kako mu je drago što obrtnici pronalaze vremena za ovakva druženja.

– Sve ono što radi Obrtnička komora polako dolazi do izražaja, pa tako u utorak počinje prezentacija obrtničkih zanimanja po školama, mislim da je to jedna dobra akcija koja iz godine u godinu polučuje dobar rezultat. Kroz stipendije koje dijele Županija, Ministarstvo i jedinice lokalne samouprave, pokušavamo doprijeti do učenika, a još nam malo nedostaje i da bismo doprli do svijesti roditelja, kojima pokušavamo objasniti da sugeriraju svojoj djeci da obrtnička zanimanja danas nisu ništa manje vrijedna. Županija raspisuje i stipendije za deficitarna zanimanja, no, naravno da se to ne može promijeniti preko noći. Pa ipak, vjerujem da ćemo kroz nekoliko godina uspjeti pokriti potrebe koje imamo u svojim obrtima – zaključio je Pleško.
Na Obrtničkoj je noći bio i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

– Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije moje je ishodište, jer sam je, prije nego što sam došao na ovu poziciju, vodio sedam godina, stoga znam vrijednost ljudi s ovog područja i znam koliko se daju za obrtništvo. Veseli me što u Hrvatskoj u posljednje vrijeme imamo više obrta, i to uz sve probleme, a najnoviji je ovaj s koronavirusom, koji prvenstveno osjećaju prijevoznici jer njihovi vozači ne žele više voziti u Italiju. Radimo na tome da bolovanje, u slučaju da se osoba zarazi, bude u stopostotnom iznosu jer smatramo to povredom na radu. Općenito, najviše nas veseli što je obrazovanje za obrtnička zanimanja vraćeno u okrilje HOK-a i naučnički ispiti trebali bi biti ishodište za dobru, kvalitetnu radnu snagu – rekao je Ranogajec.

Jubilarne obljetnice

Obrtnička noć prilika je i za dodjelu priznanja obrtima koji obilježavaju jubilarne obljetnice. Tako su za deset godina rada u obrtništvu nagrađeni Mirjana Ivanjko (Obrt “Karlo”, trgovina mješovite robe, Pregrada), Dragutin Bračun (Bistro “Pajdaš”, Pregrada), Josip Ilić (“Pro mont” niskogradnja i montaža, Pregrada), Oliver Merkaš (“S.Oliver”, obrt za strojne iskope, Desinić), kao i Nikolina Turnšek iz Huma na Sutli i Gabrijel Šoštar iz Pregrade, koji nisu prisustvovali.
Za 15 godina nagrađeni su Anica Pavlinec (Knjigovodstveni servis Pavlinec, Pregrada), Zdravko Makar (Taxi Makar, Pregrada), Dario Vukmanić (“Kuna – metal”, Pregrada), kao i Tomislav Lugarić iz Huma na Sutli i Josip Grilec, koji nisu prisustvovali.
Za 20 godina nagrađen je Juraj Krivec (Obrt Krivec, podopolagački radovi, Pregrada), a za 25 godina Vesna Golubić (Caffe bar “Europa”, Pregrada), Tomislav Grilec (“Tomotrans” +, obrt za prijevoz i usluge, Pregrada), Krunoslav Martinko (Obrt Martinko, auto servis vozila i trgovina, Pregrada), Stjepan Golubić (Obrt Dafi-M, građevinarstvo i trgovina Pregrada), Franjo Flegar (Transport Flegar, Pregrada) i Tomislav Večerić (Obrt “Auto Tom”, Pregrada).
Za 30 godina nagrađeni su Jadranka Šorša (Frizerski salon “Mony”, Pregrada), Tomislav Krušec (“Kiko” trgovina i usluge, Pregrada), Vlado i Tomislav Svečak (“ZO Roting”, obrt za obradu metala i trgovinu, Pregrada) i Ivan Vrhovski (Obrt Pećar i keramičar, Pregrada), kao i Veljko Podboj iz Desinića, Branko Balen iz Pregrade, Ignac Završki iz Huma na Sutli, Obrt “Vučja gorica” i Stolarija Škreblin, čiji predstavnici nisu prisustvovali.
Za 35 godina rada priznanje je primio Željko Turčić (Obrt “Cat – Merc”, građevinska mehanizacija i javni prijevoz stvari, Pregrada), dok su za 40 godina rada nagrađeni Danijela Čuček (Građevinarstvo Vnuk, Pregrada) i Ivica Juričan (“Tri lipe”, trgovina, ugostiteljstvo, prijevozništvo i sušenje građe, Desinić), kao i Bravarija Tepeš i Opći mehanički radovi iz Huma na Sutli, čiji predstavnici nisu prisustvovali.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba