‘Vjerovali ili ne, viđala sam pacijente koji su vozili s gipsom’

VELIKA PROMJENA: Od danas liječnici moraju prijavljivati zdravstvene probleme vozača

Objavljeno: 08.05.2024. zagorjeinternational

Dugo su se lomila koplja oko odluke o tome hoće li liječnici pacijentima oduzimati vozačke dozvole zbog njihovog zdravstvenog stanja. Novim Pravilnikom o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače odlučeno je da se pacijente neće prijavljivati policiji za privremena zdravstvena stanja. Ipak, razlog za prijavu MUP-u bit će stanja koja ne prolaze za nekoliko mjeseci. Taj pravilnik stupio je na snagu danas, piše Index

– Promjene se odnose na razlikovanje zdravstvenih stanja koja rezultiraju nesposobnošću za vožnju do šest mjeseci i stanja dulja od tog roka. Propisana su stanja kao i lijekovi zbog kojih liječnik treba pacijentu usmeno reći da nije preporučljivo voziti određeno vrijeme – pojasnila je predsjednica Koordinacije obiteljskih liječnika Nataša Ban Toskić. 

– Ako netko preboli moždani udar, to je trajno stanje koje ćemo prijaviti i zbog čega će na duže vrijeme ostati bez vozačke dozvole. To ne znači trajno oduzimanje, već će osoba nakon određenog vremena biti upućena na Medicinu rada kako bi mogla obnoviti vozačku dozvolu – objasnila je liječnica obiteljske medicine Ljiljana Ćenan, jedna od članica radne skupine u Ministarstvu zdravstva koja je radila na Pravilniku. 

Kada su u pitanju zdravstvena stanja koja su prema novom Pravilniku dužni upisati u zdravstveni karton, Ćenan kaže kako je popis opširan te nabraja najučestalija. 

– Neka od stanja su ukliještena leđa, slomljena ruka ili noga, vjerovali ili ne, viđala sam pacijente koji su vozili s gipsom. Zatim vrtoglavice i omaglica, jaka migrena, pretjerano povraćanje u trudnoći. Kada su u pitanju lijekovi, pacijenti koji primaju kemoterapiju ne bi trebali voziti – rekla je Ćenan, koja je posebno izdvojila osobe s epileptičnim napadajima.  

S obzirom na to da se liječnici susreću s velikim brojem zdravstvenih stanja koja nisu zabilježena u Pravilniku iz KoHOM-a, smatraju kako je to jedan od nedostataka te da će se zbog nedovoljne preciznosti moći manipulirati odlukama.  

Iz Zagrebačkog dijabetičkog društva, pak, zadovoljni su novim Pravilnikom Ministarstva zdravstva jer su donesene ključne promjene vezane uz dijabetes. Od danas će osobe koje su ovisne o inzulinu, ako zadovolje medicinske preduvjete, moći ostvariti pravo na profesionalnu vozačku dozvolu. 

Dodaje da će preduvjeti za osobe na četiri ili više doza inzulina biti obavezno nošenje senzora za bezbolno mjerenje glukoze, koji će ih alarmirati ako se glukoza približi opasnim razinama. Senzori koje će profesionalni vozači morati nositi, naglasio je, u potpunosti su besplatni.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba