Povezivanje škola iz Hrvatske, Češke i Austrije

OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice sudjeluje u hvalevrijednom projektu “Putujem, učim, istražujem“

Objavljeno: 08.05.2024. zagorjeinternational

U sklopu Javnog poziva MZO za sufinanciranje projekata rada s darovitim učenicima u osnovnim i srednjim školama u šk. godini 2023./2024., OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice odobren je projekt “Putujem, učim, istražujem“ s ciljem poticanja cjelokupnog razvoja darovitih učenika kroz istraživanje jezika i kulture odabranih destinacija – Češke osnovne škole Josipa Ružičke u Končanici te Volksschule Geidorf Graz. Ovaj je projekt obogaćivanje već postojećeg plana i programa rada s darovitim učenicima. 

Posjet Konačnici

U odgojno-obrazovnom sustavu iznimno su vrijedne pripreme učenika na putu do cilja. Olujom ideja odlučeno je da ćemo povezati škole i zemlje oslanjajući se na književnost i lektirna djela. Nemalo je u tome odluku olakšala 150 obljetnica rođenja hrvatskog Andersena. Tako je u Konačnicu stigla Ivana Brlić-Mažuranić, a njezin Malik Tintilinić dostavio pismo Čapekovoj Marici iz “Poštarske bajke“ umjesto poštara Kolbabe. Nakon predstavljanja obiju škola, učenici su zajedno odigrali jezični (češko-hrvatski) kviz te rješavali premetaljke o najpoznatijim ličnostima, djelima i jelima iz obiju kultura – istaknula je Dubravka Coha Seničić, voditeljica projekta. 

Po završetku druženja i fine okrijepe, učenici su se uputili u Daruvar gdje su u pratnji turističkog vodiča vidjeli Julijev park i povijesne građevine – Antunovu kupelj, Centralnu blatnu kupku, dvorac Janković, najstarije stablo Ginko Biloba i druge vrijedne znamenitosti. 

Posjet Grazu

Čitanje nas je povezalo i pri posjetu Volksschule Geidorf u Grazu. Poznati lik Ivane Brlić-Mažuranić iz bajke “Šuma Striborova“, Malik Tintilinić, napisao je pismo Sadako iz romana austrijskog autora Karla Brücknera, “Sadako hoće živjeti“. Uz kreativan i zanimljiv plakat naši su učenici prezentirali austrijskim učenicima svoju školu, Stubičke Toplice, Hrvatsko zagorje i Hrvatsku na njemačkom jeziku. Da bismo trajno zabilježili ovaj susret, poklonili smo im rad učenika i učitelja naše škole – 3D instalaciju sa ždralovima, inspiriranu književnim djelom. Po završetku druženja, uputili smo se u razgledavanje grada Graza – kaže Coha Seničić. 

U pratnji turističkog vodiča učenici su vidjeli najpoznatije znamenitosti i povijesne građevine – Katedralu, Mauzolej cara Ferdinanda II., Gradsku vijećnicu, Glavni trg, umjetni otok usred rijeke Mure – Murinsel i dr. Nakon obilaska, počastili su se ručkom u tradicionalnom štajerskom restoranu ‘Drei Goldene Kugeln’.

U oba putovanja sudjelovale su novinarke školske Radijske skupine Čučeki prikupljajući informacije kroz razgovore s učiteljicama i učenicima koji govore njemačkim, češkim i hrvatskim jezikom. Te će im informacije poslužiti za stvaranje radijske emisije po završetku projekta.

Suradničko i kooperativno učenje

Ovim nam je projektom namjera primijeniti pristupe i strategije koje potiču suradničko i kooperativno učenje od drugih i s drugima, što uključuje i suradnju sa širom zajednicom kako bi se unaprijedilo i obogatilo iskustveno učenje, kao i povezivanje te primjena znanja i vještina u različitim okružjima. Projekt podrazumijeva sve oblike učenja izvan učionice, škole i mjesta kroz stručne posjete, putovanja, aktivnosti i druženja s učenicima iz drugih govornih područja (češki jezik i njemački jezik) kako bi se potaknuo cjelokupan razvoj darovitih učenika istraživanjem jezika i kulture mjesta koja će posjetiti – zaključuje voditeljica Coha Seničić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba