Amnesty International objavilo godišnje izvješće o Hrvatskoj

I dalje se nasilno vraćaju migranti, Romi i Srbi su diskriminirani, a pobačaj je ograničen

Objavljeno: 25.04.2024. zagorjeinternational

Hrvatska još uvijek pribjegava nasilnom vraćanju izbjeglica i migranata, pristup pobačaju ostao je ograničen, Romi i Srbi i dalje su diskriminirani, ali je vlada poduzela korake u borbi protiv tzv. SLAPP tužbi protiv novinara i postrožila mjere za suzbijanje obiteljskog nasilja, piše Amnesty International u svom godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava za 2023, prenosi Fenix magazin.  

Prema službenim podacima, broj ljudi koji je pokušao ući u Hrvatsku iz susjednih zemalja povećao se za 70 posto u odnosu na prethodnu godinu, s preko 65.000 ulazaka zabilježenih do studenoga, navodi AI u izvješću. 

Što se slobode izražavanja tiče, AI navodi da se novinari koji istražuju organizirani kriminal i korupciju i dalje suočavanju s raznim oblicima maltretiranja, uključujući i tzv. strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja (SLAPP). 

AI prenosi podatak Hrvatskog novinarskog društva (HND) o 945 SLAPP tužbi protiv urednika i novinara koje su većinom podigli javni dužnosnici. 

U izvješću također stoji da u Hrvatskoj i dalje postoje značajne prepreke u pristupu seksualnim i reproduktivnim zdravstvenim uslugama i informacijama. Rašireno je odbijanje liječnika i klinika da izvode pobačaje zbog priziva savjesti, a zahvat je posebno ograničen u ruralnim i ekonomski nerazvijenim područjima, ističe AI. 

Obiteljsko nasilje i dalje je sveprisutno, a vlada je u rujnu objavila niz mjera za borbu protiv nasilja nad ženama. Te mjere uključuju i amandmane u kaznenom zakonu u kojem je femicid klasificiran kao zasebno kazneno djelo, a postrožene su i kazne za silovanje. 

AI, pozivajući se na CERD, piše da su Romi i Srbi i dalje izloženi rasnoj diskriminaciji, posebice u obrazovanju i zapošljavanju. 

U poglavlju koji se odnosi na pravo na zdravi okoliš, AI piše da je usprkos napretku i dobrom potencijalu glede obnovljivih izvora energije Hrvatska i dalje uvelike ovisna o fosilnim gorivima. 

Ipak, navodi AI, hrvatski cilj da do 2030. udio obnovljivih izvora energije naraste na 36,4 posto ambiciozan je i veći od zadanog cilja EU-a od 32 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba