Europska komisija donijela novi paket pojednostavljivanja administracije za poljoprivrednike

HPK: Ovo je pozitivan signal rješavanja zabrinutosti poljoprivrednika

Objavljeno: 25.04.2024. zagorjeinternational

Europski parlament je tijekom ovog tjedna u Strasbourgu usvojio dva prijedloga Europske Komisije u vezi s paketom pojednostavljenja ZPP-a za kratkoročno, srednjoročno i dugoročno razdoblje.  

Prvi o kojem se glasovalo bio je usredotočen na izmjene GAEC 1 dajući državama članicama potrebnu fleksibilnost za razmatranje iznimnih strukturnih promjena u prenamjeni trajnih travnjačkih površina. Drugi koji je odobren posebno se bavi zahtjevima uvjetovanosti, GAEC 6, 7 i 8, pružajući više prostora u provedbi ZPP-a, uzimajući u obzir klimatske, geopolitičke i lokalne uvjete, dok istovremeno štiti prijelaz na održiviju poljoprivredu. 

– Udruženje EU poljoprivrednika i zadruga Copa i Cogeca podijelilo je početnu analizu Europske komisije i podržalo predložene mjere pojednostavljenja. Izazovna provedba novog, vrlo složenog ZPP-a u siječnju 2023., pojačana ekstremnim vremenskim prilikama, geopolitičkim i gospodarskim kontekstom otežala je, ako ne i onemogućila, ispunjavanje određenih tehničkih ili vremenskih zahtjeva – priopćeno je iz HPK. 

– U tom kontekstu, brzo usvajanje prijedloga Europske Komisije od strane zastupnika Europskog parlamenta smatra se pozitivnim signalom hitnosti rješavanja zabrinutosti koju su poljoprivrednici izrazili tijekom proteklih nekoliko mjeseci, kada je u pitanju administrativno opterećenje povezano s provedbom ZPP-a i na potrebu za trenutno primjenjivim rješenjima. Copa i Cogeca sada pozivaju države članice da primijene revidirana pravila i donesu provedbeno zakonodavstvo što je prije moguće kako bi se te promjene mogle primijeniti na razini farmi još ove godine – stoji u priopćenju HPK. 

Europska komisija također bi trebala nastaviti ovu vježbu pojednostavljenja nadovezujući se na svoje prijedloge dodatnim prijedlozima u sklopu paketa pojednostavljenja koji je predstavljen 22. veljače.  

– HPK sa svojim kolegama iz EU također poziva sve države članice da iskoriste sve postojeće mogućnosti za pojednostavljenje postojećih nacionalnih provedbenih pravila kako bi se minimiziralo i olakšalo administrativno opterećenje poljoprivrednika – zaključuju u HPK.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba