HUM NA SUTLI: Uoči proslave Dana Općine, načelnik Zvonko Jutriša napravio rezime svega učinjenog te najavio buduće projekte

“Postojeći vrtić ćemo proširiti za tri nove jedinice, to je financijski najzahtjevniji projekt u Humu na Sutli”

Objavljeno: 24.04.2024. MPresecki

Općina Hum na Sutli sutra, 25. travnja, slavi svoj dan. To se mjesto u proteklih trideset godina promaknulo u jednu od najbogatijih općina i industrijski najrazvijenijih krajeva Hrvatskog zagorja. Povodom Dana Općine porazgovarali smo s dugogodišnjim načelnikom Zvonkom Jutrišom, koji je rezimirao sve učinjeno u proteklom razdoblju te se osvrnuo na projekte koji su u izradi, kao i na one predviđene za skoriju budućnost.

Koji su najvažniji realizirani projekti na području Općine u posljednjih godinu dana i kojim sredstvima su financirani? Evo kako na to gleda načelnik Jutriša.

– Najvažniji projekt koji smo realizirali u proteklom razdoblju je pomoćni objekt uz nogometno igralište NK Straža, uključujući javnu rasvjetu za noćno igranje utakmica. Objekt je suvremeno i lijepo građevinsko zdanje te s ponosom mogu reći da je najljepši u Krapinsko – zagorskoj županiji. Cijena izgradnje iznosila je oko 750.000 eura, a projekt je potpomognut i od strane Ministarstva sporta i turizma sa 110.000 eura. Za navedeni objekt dobivena je i uporabna dozvola – kaže nam Jutriša.

Obnova cesta i klizišta

Na pitanje koje bi projekte izdvojio kao posebno važne za Hum na Sutli u narednom razdoblju, a tiču se infrastrukture, načelnik odgovara nešto detaljnije.

– Ovdje nam je zasigurno najvažnija obnova općinskih cesta. Sanirali smo otprilike 12 kilometara, a sanirana su i dva veća klizišta. Sredstva za sanaciju cesta dobivena su u stopostotnom iznosu iz Fonda Solidarnosti od strane Europske unije, dok smo za klizišta ostvarili 90 posto sufinanciranja od Ministarstva prometa. Ukupno smo ostvarili 2.200.000 eura financiranja. Uz navedene projekte financirane europskim sredstvima, svakako treba naglasiti da je Općina iz vlastitih izvora financirala izgradnju i određenih dionica cesta te izgradnju nogostupa. Aktivnosti su djelomično potpomognute od strane Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. U izgradnji je sustav fekalne odvodnje za dio naselja Mali Tabor i Prišlin, te spajanje na centralni uređaj za pročišćavanje voda na Draži. U ozbiljnoj fazi nam je i projekt koji provodi Državna uprava za geodeziju na području katastarske općine Hum, a riječ je o novoj katastarskoj izmjeri i gruntovnom uređenju za katastarsku općinu u koju spadaju naselja Hum na Sutli, Lastine, Vrbišnica i Orešje. Za navedeni projekt ostvarili smo bespovratna sredstva i to jedni od rijetkih u Krapinsko – zagorskoj županiji u vrijednosti od 550.000 eura – govori Jutriša pa nastavlja:

– Od strane Hrvatskih cesta očekuje se ponovno raspisivanje javne nabave za izgradnju rotora na potezu prema poslovnoj zoni Draža, kao i rekonstrukcija pripadajućeg dijela ceste u duljini otprilike 450 metara. Za navedeni projekt već je jednom bila provedena javna nabava, ali je poništena s obzirom na značajno višu ponudu od procijenjene vrijednosti. Valja naglasiti da se radi glavna projektna dokumentacija za budući nastavak izgradnje državne ceste DC 233 kroz Poslovnu zonu (otprilike 2,7 kilometara) u vrijednosti od 130.000 eura. U završnoj su fazi sve papirološke aktivnosti vezane uz izgradnju dva glavna rotora od kojih je jedan u samom centru Huma, a drugi kod skretanja prema Vetropack Straži. Također, započele su radnje i na uklanjanju graničnih objekata budući da stvarno smetaju. Projektirana je dionica ceste u Prišlinu u smislu rekonstrukcije i kreće prijava na natječaj, raspisuje se i javna nabava za cestu kroz ruralni dio našeg područja, točnije kroz Brezno, a financiramo ga s Ministarstvom regionalnog razvoja u iznosu od 42.000 eura, dok će ostatak od oko 60 posto ići na teret Općine. U izradi su i projekti pješačkih staza na području uz državnu cestu DC 207 i županijske cestu u Klenovcu. U ovoj godini planiramo riješiti dva naselja u smislu izgradnje javne rasvjete, to su naselja Brezno i Mali Tabor – dodaje načelnik Huma na Sutli.

Izdvajanja za mlade

Nadovezali smo se na prethodno pitanje te smo Jutrišu pitali koje bi projekte izdvojio kao značajnije, a tiču se gospodarstva, turizma i demografije?

– Za naše najmlađe, a istovremeno i najveći i financijski najteži projekt je dogradnja triju vrtićkih jedinica uz centralni vrtić ‘Balončica’. Uz dogradnju novog dijela vrtića, predviđeni su i određeni razmještaji unutar postojećeg vrtića. Proračunska vrijednost objekta je otprilike 1,6 milijuna eura, od čega Ministarstvo znanosti daje svega 488.000 eura. Nažalost, zbog takozvanog stupnja razvijenosti sva preostala značajna financijska sredstva mora osigurati sama Općina – otkriva nam Jutriša.

– Mogu naglasiti da smo demografski vrlo visoko, ako ne i prvi na području Krapinsko- zagorske županije. Te mjere očituju se od naših najmlađih kroz financiranje pripomoći za novorođene, zatim financiranje vrtićkih objekata kroz vrlo visoke vlastite investicije. Zatim, boravak djece u vrtićima i još uvijek primjereno niska razina sufinanciranja roditelja u odnosu na dio koji financira Općina. Zatim smo vrlo aktivni i velika sredstva izdvajamo za Osnovnu školu, premda je to u ingerenciji Ministarstva i Županije – odgovara nam Jutriša te dodaje da Općina izdvaja značajna financijska sredstva za učeničke pripomoći te velik broj stipendija studentima.

– Posebno značajna mjera je ona za kupnju stana ili kuće, odnosno izgradnju kuće za mlade obitelji do 40 godina starosti. Dodatno smo od ove godine uveli i novu mjeru za pomoć od strane Općine za adaptaciju stambenih prostora. Za navedene pripomoći mladima izdvojili smo otprilike 110.000 eura. Bogatstvo naše Općine čine i udruge civilnog društva kojih imamo oko 25 i za njih izdvajamo značajna sredstva, pa smo tako samo ove godine za njihov rad izdvojili oko 350.000 eura. Uz to, značajna sredstva izdvajamo i za Vatrogasnu zajednicu te četiri DVD-a koja djeluju na našem području, preko 100.000 eura – kaže načelnik.

Izazovi

Što se tiče izazova na području Općine, koji od njih su najveći i kako ih Općina rješava? Jutriša ovako to komentira.

– Ono što bi trebala biti obaveza države i županije je pitanje zašto mi na Humu nemamo pravog sugovornika, bez obzira o kojoj političkoj opciji je riječ. Na području naše Općine djeluju svjetski poznate tvrtke koje svojim odvajanjem kroz poreze praktički debelo financiraju i okolne gradove, općine i Županiju, te najviše državu, a nemamo adekvatnu potporu u cestovnoj infrastrukturi. Ovdje prije svega navodim državne ceste od Huma prema Đurmancu i Pregradi, svima je poznato u kakvom stanju su te ceste. Nadam se da ćemo uskoro naići na adekvatno i racionalno razmišljanje, kako bi se kraju u kojem djeluju najveći i najznačajniji gospodarski subjekti osiguralo normalno prometovanje i veza sa svijetom – naglašava dugogodišnji prvi čovjek Huma na Sutli.

Za kraj nam otkriva kako će se proslaviti sutrašnji Dan Općine i kakav je program pripremljen.

– Dan Općine proslavit ćemo svečano kao i svake godine. Tog se tjedna svaki dan slavi na svoj način s podosta aktivnosti. Danas od 16 sati otvorena su vrata Osnovne škole Viktora Kovačića, dok ćemo sutra od 15:30 u Općinskoj zgradi svečano obilježiti Dan Općine. U petak su na redu dodjela književne nagrade ‘Dan Rikarda Jorgovanića’ u našoj općinskoj knjižnici te kazališna predstava ‘Čakala te bum’ u kinodvorani. Završni vikend rezerviran je za sport i glazbu, pa će se tako održati turniri u lovu, ribolovu i šahu te u subotu veliki koncert Gazdi, Podvinčana i našeg ‘superstara’ Dine Miklaužića na igralištu Osnovne škole. Naše udruge će pripremiti srneći gulaš i grah s kobasicama, što će biti besplatno, dok će se za piće pobrinuti restoran ‘Iva’ – kaže načelnik, te za kraj poručuje:

– Koristim ovu priliku da čestitam Dan Općine Hum na Sutli, uz zahvalu svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji svega do sada i sa žarkom željom da u narednom vremenu realiziramo naše ciljeve. Ponosni smo na mnoge odrađene projekte i pred nama su novi izazovi, koje ćemo riješiti za ljepši i bolji život svih naših žitelja. Svim Humčankama i Humčanima čestitam Dan Općine! – zaključuje Jutriša.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba