Uskoro će prometne prekršaje u Hrvatskoj kontrolirati 175 fiksnih radara

Policija masovno postavlja nove kamere. I vi možete predložiti lokacije

Objavljeno: 23.04.2024. zagorjeinternational

MUP je nedavno objavio da u prvoj polovici ove godine postavljaju preko 170 novih nadzornih kamera.

Idu s postavljanjem kućišta i uređaja koje su nabavili krajem 2023. – ukupno 113 kućišta i 37 fiksnih radarskih uređaja. U drugoj polovici ove godine planiraju nabavku i postavljanje još 24 kućišta i 21 fiksnog radara. To znači da će uskoro prometne prekršaje u Hrvatskoj kontrolirati 175 fiksnih radara. Pozvali su i građane da predlože lokacije nadzora.

Jesu li kamere učinkovite?

Iz MUP-a kažu da su tijekom 2022. utvrđena 250.192 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, dok je u 2023. utvrđeno 263.058 takvih prekršaja, prenosi N1. Od ukupnog broja prekršaja nepropisne brzine, pomoću fiksnih uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila u 2022. utvrđeno je 107.286 prekršaja brzine, a 126.748 prekršaja brzine u 2023. godini. Vidljivo je da je gotovo polovina prekršaja zabilježena nadzornim kamerama.

Iz MUP-a otkrivaju i da je najviše prekršaja prekoračenja brzine uz pomoć nadzornih kamera zabilježeno na lokacijama u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj, Policijskoj upravi zadarskoj i Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Što je s ostalim prekršajima?

N1 je pitao MUP mogu li ove nadzorne kamere bilježiti i druge prometne prekršaje. Evo što kažu.

– Ako je riječ o fotografiji prekršaja visoke kvalitete, fiksnim uređajima za mjerenje brzine kretanja vozila moguće je utvrditi i prekršaje poput nepropisnog pretjecanja, korištenja mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme upravljanja vozilom – kažu u MUP-u.

Drugim riječima, ne koriste nadzorne kamere samo za hvatanje prebrzih vozača, već se njima mogu bilježiti i drugi prekršaji. Osim u Zagrebu i široj okolici, novih kamera ima i po drugim dijelovima Hrvatske, no zasad nema podataka gdje su sve. Pregled svih kamera (starih i novih) za koje su dosad poznate lokacije pogledajte OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba