Ustavni sud utvrdio da su izbori valjani, no da je predsjednik kontinuirano kršio Ustav

ŠEPAROVIĆ: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

Objavljeno: 19.04.2024. zagorjeinternational

Održana je izvanredna sjednica Ustavnog suda zbog izbora i angažmana Zorana Milanovića u predizbornoj kampanji te nakon objave rezultata izbora.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za medije govori o predmetu s današnje sjednice Ustavnog suda vezanom uz nadzor nad ustavnošću i zakonitošću parlamentarnih izbora održanih 17. travnja. Rekao je kako je SDP postupao po upozorenju Ustavnog suda, dok ga je predsjednik Zoran Milanović kršio stoga ne može biti mandatar. Izbori su valjani, dodao je Šeparović.

Milanović je kršio Ustav, kaže Ustavni sud

– Ustavni sud upozorio je 18. ožujka Milanovića da njegovo kandidiranje na listi bilo koje stranke ili liste te isticanje njega kao kandidata za premijera je nespojivo s njegovim ovlastima predsjednika. Upozoren je da mora podnijeti ostavku ako se odluči kandidirati. Ustavni sud pozvao je predsjednika i SDP da prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu – rekao je Šeparović na početku, prenosi HRT.

Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao po upozorenju Ustavnog suda.

– Milanović je kršio Ustav. Ne samo da nije poštivao odluku Ustavnog suda, već se stavio u poziciju sudionika na izborima – kazao je Šeparović.

– Tijekom cijele kampanje on je postupao suprotno Ustavu. Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama predsjednik Republike, a da prethodno nije podnio ostavku, doveo u poziciju da ne može biti mandatar niti predsjednik Vlade – zaključio je šef Ustavnog suda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba