Otkazni rok nije zezancija

BITNA PRESUDA: Dala otkaz pa otišla na bolovanje. Ostala bez plaće

Objavljeno: 18.04.2024. zagorjeinternational

Svi oni koji se odluče na otkaz i onda na bolovanje tijekom otkaznog roka kako bi potencijalno izbjegli gledanje u svojeg šefa, mogli bi opravdano ostati bez pune plaće. No poslodavac je taj koji mora dokazati da su sumnje u bolest zaposlenika opravdane i da ne može raditi. Upravo to proizlazi iz odluke Suda za rad u Schleswig-Holsteinu. 

Riječ je o slučaju u kojem je žena raskinula radni odnos i u otkaznom pismu zatražila da joj se na kućnu adresu pošalje potvrda o otkazu i radna dokumentacija. Nije se više pojavila na poslu od dana kad je dala otkaz te je kontinuirano sve do prestanka radnog odnosa dostavljala uvjerenja o nesposobnosti za rad. Međutim, poslodavac nije nastavio isplaćivati plaću, piše Fenix-magazin.

Iako je Radni sud u Lübecku stao na stranu zaposlenice, to nije prošlo na Radnom sudu Schleswig-Holsteina, koji je slučaj rješavao u drugostupanjskom postupku. Taj sud odbio je ženin zahtjev za isplatu plaće, a ključni dokaz im je bilo to što je ona u točno određeno vrijeme otišla na bolovanje do isteka otkaznog roka. 

Poslodavac mora dokazati da je radnik namjerno otišao na bolovanje da ne bi odradio otkazni rok, a radnik je taj koji će morati dokazati da se stvarno radi o bolesti 

No u ovom slučaju žena nije uspjela uvjeriti sud da je nesposobna za rad te sukladno tome nema pravo na isplatu plaće. Žalba na odluku suda nije dopuštena, no podnesena je žalba u smislu neprihvaćanja odluke suda. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba