U kolovozu se planira puštanje u probni rad UPOV-a i završetak većine radova potrebnih da bi se sustav mogao pustiti u pogon

Potpisan 36 milijuna eura vrijedan ugovor za nastavak Aglomeracije Zabok – Zlatar

Objavljeno: 15.04.2024. zagorjeinternational

Danas je na Vodospremi Zabok potpisan ugovor o nastavku sufinanciranja projekta ‘Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar’. Ugovor su potpisali direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan. 

Projekt koji je započeo još 2012. godine, a sami operativni radovi prije četiri godine, završio je s 31. prosinca prošle godine svoje sufinanciranje iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija te se nastavlja financirati nacionalnim sredstvima kao i preostalih 37 projekata u segmentu vodno-komunalnog gospodarstva. 

Probni rad

Direktor Zagorskog vodovoda, Mario Mihovilić, rekao je nešto više o dosadašnjem napretku radova gdje je, što se tiče kolektorske mreže i dvaju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, završeno 75 posto vrijednosti ugovora. U kolovozu se planira puštanje u probni rad UPOV-a i završetak većine radova potrebnih da bi se sustav mogao pustiti u pogon, a uporabne dozvole za UPOV-e očekuju se za godinu dana.  

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je prednosti ovog projekta za lokalnu zajednicu budući da će uređaji za pročišćavanje omogućiti pročišćavanje vode za više od 50.000 sugrađana što će značajno doprinijeti i zaštiti okoliša i kvaliteti života stanovnika. Na sustav odvodnje priključit će se 5875 objekata odnosno više od 16.000 građana. Zahvalio se korisniku projekta na do sada učinjenom te Vladi RH koja je osigurala da se projekt privede kraju.  

Ministar Habijan istaknuo je da je u financijskom razdoblju od 2016. do 2024. za projekte vodno-komunalnog gospodarstva izdvojeno 4,4 milijarde eura, od čega u Krapinsko – zagorskoj županiji 120,05 milijuna eura. Iz programa OPKK 2014. – 2020. iskorištena je cijela omotnica u iznosu od 950 milijuna eura, a kada govorimo o NPOO-u možemo reći da je u cijelosti ugovoreno 1,24 milijarde eura. Naglasio je da će Vlada i resorno Ministarstvo, u suradnji s Hrvatskim vodama i jedinicama lokalne samouprave, nastaviti ulagati u projekte vodnog gospodarstva i time omogućiti čišći okoliš, podizanje kvalitete života u zajednici, a time demografsku obnovu svih područja koja su pokrenula ovakve projekte.  

80 milijuna eura

Završna vrijednost projekta će na kraju biti 80 milijuna eura, a danas potpisani ugovor ima vrijednost od 36 milijuna eura. Projekt uključuje gradove Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Zlatar te općine Veliko Trgovišće, Bedekovčinu, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornju Stubicu, Mariju Bistricu, Zlatar Bistricu, Konjščinu i Lobor 

Konferenciji su nazočili i ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu gospodarstva Elizabeta Kos i predstavnici izvođača radova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba