Imendan danas imaju Apolonija, Sunčica, Sunčana, Aleksandar, Aleksandra, Saša i Sandra

Evo koje je značenje njihovih imena

Objavljeno: 10.04.2024. zagorjeinternational

Apolonija je žensko ime grčkog porijekla izvedeno od imena Apolon. Postoji mnogo tumačenja vezano za značenje tog imena. Smatra se da je možda prema indoeuropskom appelo što znači snaga, ili s appanilus što znači otac svjetlosti, na grčkom απολλυμι apollymi znači uništiti, jedno tumačenje kaže da je od Apo-ell što je u grubom prijevodu onaj koji se pregiba, onaj koji tjera u kontekstu s ovim imenom tjera zlo i nepravdu. Iz ovog imena izvedeno je ime Polona.

Sunčica je žensko ime domaćeg porijekla. Značenje imena dolazi od naziva nebeskog tijela Sunce. Drugi oblik ovog imena je Sunčana.

Aleksandar je u latinskom Alexander, izvorno grčki Aléxandros. Ime je stvoreno od glagola aléxo – branim i imenice anér (u genitivu andrós) – čovjek, junak. Ime je čuvenog makedonskog vojskovođe i vladara Aleksandra Velikog, utemeljitelja grada Aleksandrije na obali Egipta, čuvenog zbog kolosalnog svjetionika i najveće biblioteke tadašnje epohe. U mnogim jezicima ovo ime ima brojne verzije. Kod nas ovo ime ima različite oblike među kojima su najčešće skraćena verzija Iskender, Aco, Aleks, Aleksa, Sani i Saša. Česte su i verzije ženskog imena Aleksandra i Sandra.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba