OŠ OROSLAVJE: Održana edukacija za učitelje i stručne suradnike

“Da nam učenje opet postane igra!”

Objavljeno: 10.04.2024. zagorjeinternational

Prošlog četvrtka, 4. travnja u Osnovnoj školi Oroslavje gostovao je ugledni novosadski liječnik Ranko Rajović, koji je održao edukaciju za učitelje i stručne suradnike. Radi se o specijalistu interne medicine, magistru neurofiziologije, voditelju Katedre za neuroznanost u obrazovanju na Pedagoškom fakultetu u Kopru te autoru NTC sustava učenja.

Iz OŠ Oroslavje poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

– U školi se svakodnevno susrećemo s vrlo različitim i često novim izazovima. No, da biste primijetili da su današnji učenici vrlo različiti od onih prije pet, deset i više godina, ne morate biti učitelj. Živimo u razdoblju stalnih promjena, sa sve izraženijom ulogom tehnologije u našim životima, ali i životima naših učenika. Nameće se zaključak da nam metode koje smo koristili do sada više nisu dovoljne. Zbog toga se konstantno nameće potreba za dodatnim stručnim usavršavanjem te novim pristupom i metodama, a to smo prepoznali u NTC sustavu učenja – kažu iz OŠ Oroslavje.

“Znanja i aktivnosti koje smo stekli vrlo su primjenjivi”

– Cilj ovog projekta je educiranje kolektiva škole o NTC programu i primjeni takvih metoda u redovnoj nastavi te u radu s potencijalno darovitim učenicima Motivirana time, škola je odlučila prijaviti projekt nadležnom Ministarstvu. Ravnateljica škole Sanja Šakoronja inicijativu je svesrdno podržala, a uključilo se i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Edukacija je bila pun pogodak, vrlo interaktivna s mnogo praktičnih vježbi, primjera i dobrog raspoloženja. Znanja i aktivnosti koje smo stekli vrlo su primjenjivi te je edukacija bila izuzetno dobro prihvaćena. NTC program sustav je učenja koji se temelji na suvremenim spoznajama iz područja neuroznanosti te ih praktično primjenjuje u području obrazovanja djece. Sadrži aktivnosti za djecu koje su pomno osmišljene s ciljem poticanja razvoja mozga. Kada se dijete igra, ne razmišlja o učenju, već uči spontano i nesvjesno. Upravo je igra temelj za učenje u NTC programu. Uz igru, osobit naglasak stavlja se i na kretanje koje također pozitivno utječe na razvoj mozga djeteta. Ovaj program već nalazi svoju primjenu u Hrvatskoj i odobren je od strane Ministarstva odgoja i obrazovanja – dodaju iz oroslavske škole.

– Kao škola prepoznajemo vrijednost NTC programa učenja te će elemente programa učitelji početi primjenjivati u nastavi te u radu grupe potencijalno darovitih učenika. Učiteljima i stručnim suradnicima važno je pružati snažnu podršku kroz redovito stručno usavršavanje, temeljeno na suvremenim spoznajama. Također smatramo da je s ovim metodama i spoznajama potrebno upoznati i roditelje te će za njih u skorije vrijeme biti organizirano predavanje u sklopu ovog projekta. A mi čvrsto vjerujemo da će se aktivnosti svidjeti našim učenicima te radosno iščekujemo daljnju edukaciju – zaključuju djelatnici OŠ Oroslavje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba