Bilo bi to prvi puta da Google uvede naplatu u neku svoju temeljnu uslugu

Google će naplaćivati jednu vrstu pretraživanja?

Objavljeno: 07.04.2024. zagorjeinternational

Google, tražilica koju koristi više od milijardu ljudi diljem svijeta, razmatra mogućnost naplaćivanja nekih značajki koji generira umjetna inteligencija u svom osnovnom proizvodu, pretraživanju, izvještava Financial Times (FT), pozivajući se na trojicu stručnjaka upoznatih s planovima te Alphabetove tvrtke, prenosi Poslovni dnevnik.

Moguća promjena poslovnog modela

Uspostavi li model ‘premiuma’, naplate pretraživanja odnosno dobivenog sadržaja generativnom umjetnom inteligencijom, bilo bi to prvi put da Google uvede naplatu u neku svoju temeljnu uslugu. Samim time promijenio bi svoj poslovni model, što FT kao i ostali mediji koji su tu vijest preuzeli, smatraju velikim šokom.

Inženjeri razvijaju tehnologiju potrebnu za implementaciju nove usluge, ali direktori unutar tvrtke još nisu donijeli konačnu odluku hoće li je i kada pokrenuti, prenosi FT saznanja od svojih izvora.

– Googleova tradicionalna tražilica ostala bi besplatna, dok bi se oglasi i dalje pojavljivali uz rezultate pretraživanja čak i za pretplatnike. No, naplata bi predstavljala prvi put da je Google, koji je niz godina nudio besplatne korisničke usluge u potpunosti financirane oglašavanjem, natjerao ljude da plaćaju za poboljšanja svog osnovnog proizvoda za pretraživanje – piše FT.

Strahuje se od manjeg broja korisnika

Googleova matična tvrtka, Alphabet, jedna je od najvećih svjetskih internetskih kompanija s procijenjenom vrijednosti od 1,6 bilijuna dolara u prošloj godini.

Neki su analitičari upozorili da bi Googleov oglasni posao mogao trpjeti ako njegova tražilica bude pružala potpunije odgovore generirane umjetnom inteligencijom koji više ne zahtijevaju od korisnika da kliknu do web stranica oglašivača. Ujedno, mnogi online izdavači koji ovise o Googleu glede internetskog prometa strahuju da će manje korisnika posjećivati njihove stranice ako Googleovo pretraživanje koje pokreće AI izvlači informacije s njihovih web stranica i izravno ih prikazuje korisnicima.

Milijardu korisnika dnevno

Od studenoga 2022., kada je OpenAI pokrenuo ChatGPT, Google se trudi odgovoriti na konkurentsku prijetnju koju predstavlja izuzetno popularan chatbot. Inače, Google je i dalje broj jedan za većinu korisnika interneta kada je riječ o korištenju pretraživanja. Prema globalnoj tvrtki za istraživanje tržišta Statista, Google dominira tržištem tražilica za stolna računala od 2015. godine sa solidnih, više od 80 posto, korisnika interneta.

Razne web stranice sugeriraju da ima više od milijardu korisnika dnevno. Većina Googleovih prihoda ostvaruje se oglašavanjem. Googleova matična tvrtka, Alphabet, jedna je od najvećih svjetskih internetskih kompanija s procijenjenom vrijednosti u prošloj godini od 1,6 bilijuna dolara, prema Statisti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba