"Intenzivno radimo od 7 do 19 sati. Koristimo svaki dan, i subotu i nedjelju..."

Na izmuljavanju Trakošćanskog jezera radi se punom parom, uskoro kreće sanacija klizišta

Objavljeno: 05.04.2024. zagorjeinternational

Radovi na izmuljivanju Trakošćanskog jezera sve su intenzivniji, ušli su u 29. radni dan, a radi se svaki dan od 7 do 19 sati kako bi se iskoristilo ovo sušno vrijeme, kazao je danas direktor VGO za Muru i Gornju Dravu Milan Rezo.

Do sada je s dna jezera uklonjeno oko 45.000 kubika sedimenta te se polako približavaju cilju uklanjanja oko 65.000 kubika iz prvog dijela Trakošćanskog jezera, koji se vidi sa Dvora Trakošćan, prenosi eVaraždin.

Intenzivno se radi

– Ukupno imamo devet dampera na gradilištu u ovom trenutku i ostvarujemo cilj od 2000 kubika odvoza sedimenta dnevno s donjeg dijela jezera Trakošćan prema našoj deponiji. Intenzivno radimo od 7 do 19 sati. Koristimo svaki dan, i subotu i nedjelju, odnosno ovo sušno vrijeme i vjerujemo da ćemo u iduća dva tjedna izvaditi sav sediment te nam onda slijedi ‘povlačenje’ servisnih puteva, koje smo izgradili s ciljem pristupa teških građevinskih strojeva do sedimenta – rekao je Rezo.

Paralelno s tim radovima provode i postupak projektiranja i sanacije erozija i klizišta na obali Trakošćanskog jezera. Trenutno su u postupku odabira najpovoljnijeg projektanta za izradu projektne dokumentacije te vjeruje da će tijekom ovoga mjeseca krenuti i sa sanacijama erozija i klizišta na području donjeg dijela Trakošćanskog jezera, ukupne vrijednosti oko 350.000 eura, što je povrh proračuna za uklanjanje sedimenta. Što se tiče dinamike ostvarenja ciljeva, Rezo ističe da su u okviru planiranih rokova za uklanjanje sedimenta do sredine travnja i vjeruje da će taj rok i ostvariti, ovisno o vremenskim uvjetima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba