Evo kad poslodavac može tražiti odgodu služenja vojne obaveze

Znate li tko snosi troškove vaše plaće ako idete na vojnu vježbu?

Objavljeno: 04.04.2024. zagorjeinternational

Tijekom veljače i ožujka pozive na vojnu vježbu dobili su brojni pričuvni vojni obveznici diljem Hrvatske. Pozivi se ove godine mogu još očekivati u lipnju, rujnu i listopadu, piše Tportal

Na rasporedu za popunu pričuvnih postrojbi nešto je više od 18.000 ljudi. 

Iz Ministarstva obrane objašnjavaju da je obveza služenja u pričuvnom sastavu Oružanih snaga propisana Zakonom o obrani. Osposobljavanje na vojnoj vježbi obično traje osam dana, a po zakonu može trajati najviše 30 dana tijekom kalendarske godine. 

Odlazak na vježbu podrazumijeva izostanak s posla, što samim time otvara pitanje radno-pravnog statusa za vrijeme trajanja vježbe. Prava i obveze iz radnog odnosa pričuvnika regulirani su Zakonom o radu, a on propisuje da se njihov izostanak s posla za tu svrhu smatra opravdanim. 

To znači da pričuvnik ostvaruje sva prava iz radnog odnosa kao da je prisutan na radnom mjestu. 

Dakle radniku koji sudjeluje na vojnoj vježbi poslodavac je dužan isplatiti punu plaću za mjesec u kojem je bio odsutan zbog vojne vježbe, a na temelju zahtjeva upućenog Ministarstvu obrane, ima pravo na refundaciju troškova na teret državnog proračuna. 

Primjerice, ako je na vježbu pozvano više radnika iz jedne tvrtke ili ako je pozvan radnik koji radi na važnom poslu s predviđenim rokovima dovršetka. U takvim okolnostima poslodavac ima pravo tražiti privremenu odgodu odlaska radnika na vojnu vježbu. 

Odgodu služenja vojne obveze moguće je tražiti za razdoblje u kojem je radnik nužan na radnom mjestu, a najviše za tri mjeseca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba