Isplaćeno tek 200 naknada za kašnjenje u vrijednosti 1787 eura

HŽ-ovi vlakovi lani kasnili ukupno 112 dana

Objavljeno: 03.04.2024. zagorjeinternational

Prošle su godine putnički vlakovi Hrvatskih željeznica kasnili ukupno 112 dana, odnosno, oko 2600 sati, a iz HŽ-a su rekli da su za 200 putnika isplatili naknadu za kašnjenje u iznosu od 1787 eura, piše Index.hr.

Naknadu za kašnjenje mogu ostvariti oni putnici čija je karta iznosila više od 4 eura, a visina naknade ovisit će o dužini čekanja. No, kako biste ostvarili pravo na naknadu, vlak treba kasniti minimalno sat vremena, a naknada će biti isplaćena u visini od 25 posto cijene karte. Za kašnjenja dulja od dva sata, naknada se isplaćuje za pola iznosa karte. 

Iz HŽ-a ističu kako su najčešći razlozi kašnjenja radovi.

– Najčešći razlozi kašnjenja su radovi na dionicama pruge, zbog kojih se uvodi zamjenski autobusni prijevoz. S obzirom na to da je prijevozni put cestom u većini slučajeva dulji nego prugom, dolazi do kašnjenja koja se reflektiraju i na polaske vlakova u nastavku putovanju. Uz to, tijekom radova na dvokolosiječnim prugama promet se odvija jednokolosiječno, što također dovodi do kašnjenja. Zbog stanja infrastrukture, HŽ Infrastruktura uvodi vožnje smanjenom brzinom, zbog kojih također dolazi do kašnjenja. Uz navedene razloge, do kašnjenja dolazi i zbog izvanrednih događaja i kvarova vozila – kažu iz HŽ-a. 

Osim na kašnjenja, brojni se putnici žale i na brzinu vlakova. Na pojedinim dionicama ona ne prelazi 40 km/h. U HŽ-u kažu da im je cilj da se brzina vlakova na najsporijim dionicama u skorije vrijeme udvostruči, a negdje da dosegne čak i 160 km/h. 

Dodajmo ovdje i informaciju da u najmodernijim željeznicama u Europi vlakovi prometuju brzinom od 350 km/h. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba