Rezultati lanjskih Nacionalnih ispita otkrili poražavajuće podatke:

Učenici ne znaju svoj materinji jezik

Objavljeno: 30.03.2024. zagorjeinternational

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine. 

Ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama. 

-Dijelom je to točno, a to je zato što se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji

I fizika je imala najgore ocjene. 

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima – naveo je. 

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba