Slijedi novih 86 projekata u čakovečkoj kulturi

ČAKOVEC: Grad izdvaja rekordnih gotovo 860.000 eura za kulturu

Objavljeno: 29.03.2024. zagorjeinternational

Nakon što je za čakovečke kulturnjake u 2023. izdvojeno više od 674.000 eura, ove godine taj je iznos u proračunu povećan za 22 posto te iznosi 857.500 eura. Dio tih izdvajanja, 237.310 eura odnosi se na sufinanciranje projekata i programa namijenjenih zadovoljavanju javnih potreba u područjima kulture, tradicijske kulture i umjetnosti na području Grada za 2024. godinu.

U 2024. uz niz ostalih programa, slijedi i 86 novih vrijednih projekata u čakovečkoj kulturi. Sufinanciranje je definirano putem javnog poziva koji je raspisan prošle godine, a odnosi se na sve programe koji će se diljem Čakovca i mjesnih odbora provoditi u ovoj proračunskoj godini. Tako je odlučeno kako će Grad sufinancirati 86 projekata, a kako bi se oni u što skorije vrijeme realizirali, u Gradskoj vijećnici potpisani su ugovori s nekoliko predstavnika udruga koje djeluju na području kulture, tradicijske kulture i umjetnosti kojima su putem javnog poziva dodijeljena sredstva za projekte.

– Čakovec je oduvijek bio grad prepoznatljiv po svojem bogatom društvenom životu, među kojima kultura i umjetnost zauzimaju posebno mjesto. Situacija koja je tijekom pandemije javni život značajno ograničila i smanjila, svakako je iza nas. Pokazuje se to i dokazuje po većem broju potpisanih ugovora, ali i po kvaliteti pristiglih programa preko ovog javnog poziva. Mislim da neću pogriješiti ako kažem da smo već prešli brojke iz pred pandemijskih godina, koje se tiču broja i kvalitete programa koji se održavaju na području Čakovca. Sve to ne bi bilo moguće da nije naših udruga, ustanova i pojedinaca koji se trude obogatiti kulturnu ponudu u našem gradu, koji neumorno uvježbavaju nastupe, predstave i performanse, kako bi sebe, ali i grad u cjelini predstavili u što boljem svjetlu. Sve nagrade i priznanja koje osvajaju ne bi bili mogući bez njihovog velikog i nesebičnog angažmana te znanja, korištenja slobodnog vremena, dodatne energije i entuzijazma koji ulažu, a na tome im od srca zahvaljujem – rekla je u obraćanju potpisnicima gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i dodala kako je na Gradskoj upravi da taj rad prati i nagradi te financijski podupire provedbu i realizaciju ideja.

Iznos za kulturu povećan je za tri i pol puta

Ugovore su pritom s gradonačelnicom potpisali predsjednik KUD-a Mihovljan Predrag Kočila, predsjednik Matice hrvatske – Ogranak Čakovec Zoran Turk, predsjednica Studija suvremenog plesa ‘Teuta’ Nikolina Mekovec, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, predsjednica Ansambla ‘Pučpuljike’ Kristina Premuš, predsjednica Čakovečkih mažoretkinja Gordana Vidović, iz Platforme za Društveni centar Čakovec izvršni direktor Matija Moharić, kao i predstavnik Pjevačkog zbora ‘Josip Štolcer Slavenski’ i Dječjeg gradskog kazališta Čakovec, ujedno i predsjednik Kulturnog vijeća Grada Čakovca Dejan Buvač te predsjednica Udruge žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine ‘Zlatne ruke’ Čakovec Ana Vrbanec.

Gradonačelnica Cividini je od 2021. iznos za kulturu uvećala za tri i pol puta, a bržom online prijavom omogućila je prijaviteljima manje birokracije. Po prvi puta na natječaj se moglo prijaviti isključivo elektroničkim putem, a na isti način će se obavljati i predaja izvješća te kontrola provedbe programa i projekata. Kako su objasnili gradonačelnica i predsjednik Kulturnog vijeća, pokazalo se to kao pun pogodak, kako nisu zabilježeni veći problemi tijekom prijava, a i izuzetno je mali broj onih koje su odbijene zbog administrativnih razloga. To je pokazatelj da su udruge i na tom području kvalitetno kapacitirane te da projektni način financiranja koji je Grad Čakovec intenzivirao u ovom mandatu i njima omogućuje jednostavnije administriranje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba