Fenomen će biti vidljiv golim okom

NEBESKI PLES: Uskoro će zasjati nova “zvijezda” – ovo se vidi samo jednom u životu

Objavljeno: 29.03.2024. zagorjeinternational

Nebeski ples između dviju zvijezda udaljenih 3000 svjetlosnih godina rezultirat će tako jarkom eksplozijom da će se danima moći vidjeti golim okom, rekli su danas astronomi sa Sveučilišta Nottingham Trent, prenosi Index

Eksplozija u sustavu T Coronae Borealis, koja se događa jednom u životu, izgledat će kao nova zvijezda koja žarko sjaji na noćnom nebu prije nego što izblijedi i iščezne na narednih 80 godina. Profesor Daniel Brown objašnjava da se taj nebeski događaj naziva “nova”, kada se blještavost zvijezde ubrzano pojačava. 

– Čeka nas poslastica, vidjet ćemo tzv. novu zvijezdu na nebu – rekao je Brown i istaknuo da T Coronae Borealis nije samo jedna zvijezda, već se radi o dvije zvijezde koje kruže jedna oko druge. 

– Ono što taj par čini tako iznimnim je da svako malo jako pojača svoju svjetlost te nam postaje lako vidljiv – rekao je astronom. 

Masivnija zvijezda u tom paru je bijeli patuljak, koji u volumenu velikom poput naše Zemlje može imati istu masu kao naše Sunce, rekao je Brown. Suputnik u tom paru je ostarjeli crveni div koji se širio i svoj materijal odlagao na bijelog patuljka. 

– Otprilike svakih 80 godina bijeli patuljak prikupi dovoljno materijala da se zapali u termonuklearnoj eksploziji i snažno pojača svoju svjetlost – rekao je Brown. 

– Sada je vrijeme za još jednu takvu eksploziju za T Coronae Borealis, čija će se svjetlost s 11 mag, jedva vidljiva dalekozorom na tamnom nebu, povećati na dva mag, usporedivo sa zvijezdama u sustavu Pluga, te će se moći vidjeti golim okom čak i na zagađenom nebu. ‘Nova’ će postati vidljiva u blizini zviježđa Herkula – dodao je.  Inače, na skali magnitude zvjezdane svjetlosti viši broj označava slabiju svjetlost. 

Astronomi objašnjavaju da su “nove” u suštini poput hidrogenskih bombi. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba