Nike dao ponudu koja se ne odbija

VELIKI ŠOK: Nakon 70 godina, njemačka nogometna repka neće nositi Adidas

Objavljeno: 25.03.2024. zagorjeinternational

Njemački nogometni savez (DFB) u četvrtak je objavio kako je potpisao partnerstvo s Nikeom. Nakon više od 70 godina njemačka nogometna reprezentacija će od 2027. godine umjesto Adidasa nositi dresove Nikea, prenosiFenix magazin.  

– Partnerstvo bi trebalo započeti u siječnju 2027. i trajati do 2034. godine. Nike bi u tom razdoblju trebao promovirati njemački nogomet u cijelosti – rekao je predsjednik Bernd Neuendorf. 

Adidas je partner DFB- a više od 70 godina, partnerstvo im istječe krajem 2026. Tvrtka Adidas je bila iznenađena odlukom. 

– DFB nas je danas obavijestio da će udruga imati novog dobavljača od 2027. – rekli su iz Adidasa. 

Adidas je bio dobavljač za sva četiri naslova Svjetskog kupa i sva tri naslova Europskog prvenstva za muškarce, kao i za dva naslova Svjetskog kupa i osam trofeja Europskog prvenstva za žene. 

Legendarna je epizoda kada je Adi Dassler na Svjetskom prvenstvu 1954. prvi put opremio njemačku momčad, a golgeter Helmut Rahn zabio pobjednički gol u utakmici koja se i dan danas naziva  “Čudo iz Berna” na švicarskoj kiši i koja je puno značila za poslijeratnu Njemačku. Bio je to veličanstven plasman nogometne reprezentacije Njemačke u finale Svjetskog prvenstva 1954. Usput, tadašnje dresove nije proizvodio Adidas. 

Razlog neočekivanog prelaska u Nike, koji se posljednjih godina više puta neuspješno natjecao za izbor DFB-a je dobra ponuda. Prema informacijama iz DFB-a, Amerikanci su “dali daleko najbolju ekonomsku ponudu”. 

Adidas je nedavno plaćao oko 50 milijuna eura godišnje. Kako prenosi Handelsblatt, Nike je navodno uvjerio DFB ponudom u troznamenkastom milijunskom rasponu godišnje. S najmanje 100 milijuna eura godišnje, ukupni obujam posla u sedmogodišnjem razdoblju jasno bi premašio pola milijarde eura. 

– Nagrada budućem partneru dobavljaču Nikeu rezultat je transparentnog i nediskriminirajućeg natječaja – rekao je Holger Blask, predsjednik Upravnog odbora DFB GmbH & Co. KG. 

DFB timovi i dalje će nositi Adidasove dresove za domaće Europsko prvenstvo 2024., Europsko prvenstvo za žene 2025. u Švicarskoj i Svjetsko prvenstvo za muškarce 2026. u SAD-u, Meksiku i Kanadi. 

– Do prosinca 2026. učinit ćemo sve što možemo da postignemo zajednički uspjeh s našim dugogodišnjim i sadašnjim partnerom Adidasom, kojemu njemački nogomet mnogo duguje već više od sedam desetljeća – jasno je rekao Neuendorf.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba