Službeno otvoren kontinentalni turistički hit, ujedno i svjetska atrakcija

MEĐIMURJE DOBILO SVJETSKI RARITET: Otvorene orgulje ugrađene u vidikovac, visoke 18 metara

Objavljeno: 24.03.2024. zagorjeinternational

Iako vjetar njima muzicira već neko vrijeme krajem prošlog su tjedna i službeno otvorene orgulje ugrađene u vidikovac na Mađerkinom bregu. Gorička svirala, kako se službeno zovu, unikat su, vrlo vjerojatno, i u svjetskim razmjerima i visine su 18 metara, točnije protežu se od prizemlja vidikovca do njegova četvrtog nivoa i reproduciraju glazbu na tri različita načina. Budući da su originalno zamišljene kao instrument koji će reproducirati Međimursku popevku, nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a, moguće je ubaciti euro i izabrati jedan od autohtonih napjeva, ali projekt je na koncu dodatno oplemenjen. Goričko sviralo muzicira i na vjetar, kao što zadarske orgulje pokreću valovi, ali na njega se mogu spojiti i klavijature i održati koncert uživo.

Svjetski projekt

Projekt su osmislili TZ Štrigova i Međimurska županija, plaćen je najvećim dijelom iz EU fondova, vidikovac su arhitektonski odredili braća Igor i Bojan Perhoč, a orgulje je izradila slovenska tvrtka Orglarstvo Škrabl iz Rogaške Slatine.

Mađerkin breg odavno je omiljena turistička destinacija brojnih šetača, a Vidikovac s orguljama na vjetar svrstao je Općinu Štrigova i Međimurje  u vrhunske destinacije kontinentalnog turizma, koje sad uz odlična vina, nudi i jedinstveni ugođaj. Uz nezaboravnu vizuru na terasaste  vinograde, međimurske brege i pet zemalja na koje se s Mađerkinog brega pruža pogled, dodane su i raritetne orgulje pa se vizuri pridružio i ton.

Načelnik Općine Štrigova, Stanislav Rebernik ima razloga biti zadovoljan novim turističkim sadržajem.

– Prema našim saznanjima, ne postoji još jedan takav vidikovac, koji bi u sebi imao sviralo ili orgulje kako ih zovemo. Od nekad smo bili poznati po vinu, jer ovo je vinogradarski kraj i nikad nismo mogli zamisliti da ćemo preko noći postati hit destinacija po nečemu što s vinom zapravo nema veze – zaključuje načelnik.

550 orgulja

Arhitekt Bojan Perhoč posebno je istaknuo graditelje orgulja slovensku tvrtku “Orglarstvo Škrabl” iz Rogaške Slatine.

– Realizirali su 550 orgulja po cijelom svijetu, bez njih ovoga ne bi bilo – rekao je Perhoč.

Vlasnik tvrtke, Škrabl, kaže da su do izuma telefona, orgulje smatrane najsloženijom ljudskom konstrukcijom, a vaši su instrumenti apsolutni unikat, u Europi ga nema, a uvjeren sam ni u svijetu – rekao je i simbolično predao ključ orgulja načelniku Reberniku.

Međimurski župan Matija Posavec također istaknuo jedinstvenost štrigovskih orgulja na vjetar.

– Ovo nije samo turizam, to je i promocija međimurske popevke, naše kulture i prirodnih ljepota pa tek u konačnici i turizma – zaključio je župan Posavec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba