Prošle su četiri godine, domovi mnogih još nisu obnovljeni

Na današnji dan Zagreb pogodio potres kakav nije zabilježen 140 godina

Objavljeno: 22.03.2024. zagorjeinternational

Na današnji dan prije četiri godine Zagreb su pogodila dva jaka potresa. Prvi je zabilježen u 6.24 sati, a magnituda mu je bila 5,5 Richtera. Nešto više od pola sata nakon prvog, u 7.01 sati, uslijedio je i drugi potres magnitude 5,0 stupnjeva. Što se tiče ovog prvog, radilo se o najjačem potresu u Zagrebu u 140 godina, od 1880. godine, kada je grad zatresao potres magnitude 6,3 po Richteru, piše Index.

Epicentar oba potresa bio je sedam kilometara sjeverno od Markuševca, gdje su zabilježene najveće štete, uz Čučerje i centar. Najveća tragedija bila je gubitak jednog mladog života, 15-godišnje djevojčice na koju je pala greda u stanu u kojem je živjela, u Ulici Ignjata Đorđića.

Ozlijeđeno je više od 30 ljudi, a preko 20.000 ljudi otišlo je iz svojih domova u centru grada. Mnogi se u njih do danas nisu vratili, Zagreb je jedno veliko gradilište, a građevinari upozoravaju da bi grad takav mogao biti sljedećih deset godina.

Oštećeno je više od 25 tisuća zgrada, od kojih je šest tisuća bilo označeno kao neupotrebljivo ili privremeno neupotrebljivo. Oko 1,5 posto oštećenih zgrada javne je namjene, dok 98,5 posto čine zgrade u privatnom vlasništvu. Šteta nakon zagrebačkog potresa procijenjena je na 11,6 milijardi eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba