S ciljem racionalizacije troškova

Radoboj je prva općina u KZŽ koja će pristupiti visokotehnološkom projektu “Državni oblak”

Objavljeno: 15.03.2024. zagorjeinternational

Centar dijeljenih usluga “Državni oblak” jedan je od ključnih projekata Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva kojim će se spojiti državna informacijska infrastruktura i omogućiti zajedničko korištenje informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, te istim aplikativnim rješenjima, radi njihove racionalizacije. 

Općina Radoboj je potkraj prošle godine pokrenula postupak za pristup “Državom oblaku”, a uskoro će postupak privesti kraju i tako postati prva općina u Krapinsko – zagorskoj županiji koja je pristupila ovom visokotehnološkom projektu, kojeg od 2019. vodi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) u suradnji s državnom tvrtkom Apis IT. 

– Ovim će se prvenstveno racionalizirati troškovi s obzirom na to da više neće biti potrebe za osiguravanjem serverskog računala i skladištenjem podataka, jer će se sada svi podaci čuvati u dva podatkovna centra u sklopu Centra dijeljenih usluga. Također, za nesmetan rad djelatnika Općine potrebna je brza internetska veza, a što u Općini Radoboj nije problem s obzirom na to da već gotovo desetak godina Općina za potrebe rada koristi optički Internet – kažu iz Općine. 

Općina je u proteklom razdoblju sudjelovala u projektu izgradnje optičke infrastrukture na području grada Krapine te općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj, kojim će za gotovo 11.000 korisnika na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultrabrzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu. Općina je tako omogućila mladim ljudima informatičku infrastrukturu koja im je potrebna za rad i uvjete kakve nemaju ni veće urbane sredine. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba