'Ovo je pokazatelj zahvalnosti hrvatskim braniteljima iz ovog kraja za njihov doprinos u Domovinskom ratu'

Potpisan sporazum za veteranski centar u Krapini

Objavljeno: 15.03.2024. zagorjeinternational

Nakon otvorenja četiri veteranska centra, nastavlja se širenje mreže veteranskih centara diljem Hrvatske te su, nakon Grada Senja, Sporazum o suradnji pri uspostavi i radu veteranskog centra s Ministarstvom hrvatskih branitelja sklopili i gradovi Krapina, Osijek i Virovitica.

Sporazume su ovog tjedna u Ministarstvu hrvatskih branitelja potpisali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

– Analizom potreba braniteljsko-stradalničke populacije i svih županija te potencijalnih lokacija, a imajući u vidu broj hrvatskih branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida na tim područjima, odabrane su ove lokacije kako bi se Hrvatska premrežila veteranskim centrima koji bi bili dostupni što većem broju korisnika – istaknuo je ministar Medved.

Zadovoljstvo odabranim lokacijama izrazili su svi gradonačelnici. Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović zahvalio je ministru Medvedu, istaknuvši kako je odluka o izgradnji veteranskog centra Krapini još jedan pokazatelj zahvalnosti hrvatskim braniteljima toga kraja za njihov doprinos u Domovinskom ratu.

Kako podsjećaju iz Ministarstva hrvatskih branitelja, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. proveden je projekt Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj, u sklopu kojeg su izgrađena i opremljena četiri veteranska centra – u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku. Sveukupno je uloženo 48 milijuna eura, od čega 85 posto, odnosno 38,3 milijuna eura, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je u okviru tog programa za novo financijsko razdoblje 2021. – 2027. osiguralo sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za širenje mreže veteranskih centara na novim lokacijama, a uz Krapinu, Osijek, Senj i Viroviticu postoji mogućnost i izgradnje dodatnog veteranskog centra u Zadru.

Kao i postojeći, i novi veteranski centri koristit će se za pružanje socijalnih usluga, uključujući pružanje psihosocijalne pomoći, osnaživanja zdravlja, obrazovanja, i drugih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti hrvatskih branitelja i drugih korisnika definiranih zakonima i posebnim propisima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba