Evo tko će i za što plaćati više

S 2. ožujka poskupjelo liječenje!

Objavljeno: 06.03.2024. zagorjeinternational

Odlukom Upravnog vijeća, HZZO je od 2. ožujka poskupio cijene zdravstvenih usluga. HZZO će sada plaćati više bolnicama, oni koji nemaju dopunsko morati plaćati skuplje cijene zdravstvenih pregleda, dijagnostičkih postupaka, kao i bolničko liječenje, dok se za pacijente koji imaju dopunsko zdravstveno osiguranje ne mijenja ništa, doznaju 24sata.

Iz HZZO-a su objavili da su u bolničkoj i specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti korigirane vrijednosti koeficijenata za dijagnostičko-terapijske skupine (DTS), dijagnostičko-terapijske postupke (DTP) i za dan bolničkog liječenja (DBL). 

Konkretno, za dijagnostičko-terapijske skupine povećanje je s 1445,50 eura na 1619 eura, za dijagnostičko-terapijske postupke od 9,30 na 10,20 eura dok je dan bolničkog liječenja s 20 skočio na 22 eura.

Nadalje, iz HZZO-a kažu da, prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, osigurane osobe obvezne su sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite u visini od 20 posto pune cijene zdravstvene zaštite, odnosno najmanje u iznosu postotka proračunske osnovice za izvršenu zdravstvenu zaštitu. Za osobe koje nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje, doći će i do promjene u visini sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite. Za osiguranike koji imaju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja neće biti nikakve promjene.

– Ako je iznos obveznog sudjelovanja od 20 posto pune cijene pružene usluge manji od propisanog postotka proračunske osnovice, osiguranik plaća propisani iznos postotka proračunske osnovice, ovisno o tome o kojoj usluzi je riječ – pojasnili su.

Cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja nije mijenjana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba