Novi kolektivni ugovor između Grada Krapine i Sindikata radnika u predškolskom odgoju potpisan na zadovoljstvo sviju

“Od sad djelatnici predškolskih ustanova imaju sve ono što imaju i djelatnici u školama” 

Objavljeno: 01.03.2024. zagorjeinternational

U Gradskoj vijećnici Krapina potpisan je kolektivni ugovor između Grada i  Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju, uz prisustvo ravnateljice gradskog Dječjeg vrtića Gustav Krklec Ksenije Ostojić i njihove sindikalne povjerenice Dubravke Kušec. Bila je to i potreba, s obzirom na činjenicu da je dosadašnji kolektivni ugovor istekao, ujedno je to bila prilika za pregovore koji su, kako je istaknuto, potrajali više predviđenog, no prema riječima gradonačelnika Zorana Gregurovića, ravnateljice Ksenije Ostojić i predsjednice Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Iskre Vostrel Prpić, na zadovoljstvo svih supotpisnika. 

Upravo se predsjednica Vostrel Prpić osvrnula na sam značaj kolektivnog ugovora za sve članove, kao i sam vrtić. 

– Ugovor je to najviše razine socijalnog dijaloga između osnivača i radnika, koji funkcionira razumijevanju i poštivanju osnovnih zakona, ali i dogovoru ostalih specifičnosti struke. Prepoznat je moment velikog deficita radnika i želje za zadržavanjem kvalitete sustava. Postigli smo dogovor oko ugovora za dalje, no nikad nije kraj, pa ćemo opet doći kucati na vrata, ali kao pravi socijalni partner, osluškivati mogućnosti Grada Krapine – poručila je Vostrel Prpić, dodavši kako je teško međusobno uspoređivati pojedine dijelove Hrvatske, no naglasila je da Krapina izuzetno brine o djeci te nema problema s kvalitetom predškolskog odgoja.  

Uz to, predsjednica Sindikata dodatno je podcrtala što je to novo u ugovoru. 

– Dogovorili smo maksimalnu plaću koja se isplaćuje u sustavu škola, a to do sad nismo imali. Od sad svi djelatnici vrtića imaju sve ono što imaju svi djelatnici u školama. Ono što je neupitno, je da su na snazi novi koeficijenti i to je nešto što ćemo svi zajedno morati dostići – kazala je Vostrel Prpić. 

Gradonačelnik i saborski zastupnik Zoran Gregurović istaknuo je kako su pregovori bili korektni i to na visokoj razini, čime se postigao dogovor bez ikakvih trzavica. 

– Kolektivni ugovor se nastavlja, a osim korekcije koeficijenata i drugih prava, su na razini ostalih gradskih ustanova, tako da nitko nije u boljoj ili lošijoj poziciji. Značajna sredstva izdvajamo iz proračuna za predškolski odgoj i izvan gradskog vrtića, a upravo je u četvrtak bila rasprava u Saboru o strategiji demografske obnove. Činjenica je kako djece ima manje, međutim, ima puno više zaposlenih te je potreba za predškolskim odgojem veća, što dovodi do nedostatka kapaciteta. Vjerujem stoga da ćemo uskoro ishodovati građevinsku dozvolu kako bismo mogli raspisati natječaj za izgradnju novog dječjeg vrtića. Ovaj kolektivni ugovor je zahvala svima kojima predškolski odgoj nije samo posao već i poziv – kazao je Gregurović dodavši kako grad ima na raspolaganju dvoje logopeda, a ulaže se i u dodatnu opremu, pa je kolektivni ugovor način ulaganja u zaposlenike. Uz to, gradonačelnik je kazao kako će novi vrtić biti kapaciteta 168 djece odnosno 10 vrtićkih jedinica odgojno obrazovne skupne pa će tako, uz postojeći vrtić i privatne vrtiće na području grada, kapaciteti i biti u potpunosti zadovoljeni te više ne bi trebalo biti listi čekanja.

Zadovoljstvo novim kolektivnim ugovorom istaknula je ravnateljica DV-a Gustav Krklec Ksenija Ostojić, koja je tom prilikom kazala kako gradonačelnik brine da se primjenjuju zakonski koeficijenti te vjeruje kako će se tako brinuti i o novim koeficijentima. 

–  Imamo kvalitete i stručno osposobljene djelatnike koji svakodnevno s puno pažnje rade s djecom koja su kod nas smještena. Vjerujem da će svi zaposlenici biti još više zadovoljni i s radošću dolaziti na posao kao što to čine sad, jer materijalna prava važna su za svakog tko je u radnom odnosu – zaključila je ravnateljica Ostojić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba