Koji su simptomi ptičje gripe? Potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje...

Ptičja gripa se pojavila kod labuda u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno: 23.02.2024. zagorjeinternational

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je o novom slučaju visokopatogene influence ptica (VPIP), podtipu H5N1, u populaciji divljih ptica koji je potvrđen 20. veljače u crvenokljunog labuda na području općine Križ u Zagrebačkoj županiji, što je četvrti slučaj u ovoj godini.

Od početka godine u Hrvatskoj su zabilježena četiri izbijanja VPIP u divljih ptica i to u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Zagrebačkoj županiji te jedan u domaće peradi u Brodsko-posavskoj županiji, prenosi Hina. Ministarstvo poziva uzgajivače da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.

Od sredine studenog na snazi je Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske. Mjere se odnose na područje cijele Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

Kako prepoznati ptičju gripu?

U peradi oboljele od influence javljaju se iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti (potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u područjima nogu). Tu su i značajan pad nesivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta, zatim živčane smetnje poput grčeva i kretanja u krug te krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Ministarstvo je osiguralo broj 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba