U slučaju potrebe, iznos će se dodatno povećati

Za zagorske poljoprivrednike osigurano 390.000 eura kroz 14 mjera. Prijave otvorene 

Objavljeno: 15.02.2024. Vanja Hozmec

Krapinsko – zagorska županija predstavila je mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2024. godinu. Za ovu je godinu proračun za poljoprivredu ponovno povećan za 10 posto, odnosno, ukupno je osigurano 390.000 eura. 

Planirano je 14 mjera. To su potpora za povećanje poljoprivredne proizvodnje, potpora za povećanje ekološke poljoprivredne proizvodnje, potpora za uzgoj zagorskog purana, potpora za poboljšanje uvjeta uzgoja zagorskog purana, potpora za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina, potpora za očuvanje pčelinjeg fonda, potpora za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, potpora za razvoj poljoprivredne proizvodnje i promociju poljoprivrednih proizvoda, potpora za pripremu projektne dokumentacije, potpora poljoprivrednim udrugama, potpora za povećanje stočarske proizvodnje, potpora za kupnju loznih cijepova autohtonih sorata vinove loze za podizanje nasada autohtonih sorata vinove loze, potpora za sudjelovanje u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje i potpora za sudjelovanje u sustavima kvalitete, a detalje je iznijela pročelnica UO za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu KZŽ Sanja Mihovilić.

Prvih sedam

– Što se tiče natječaja, krećemo s njih sedam – potpora za povećanje poljoprivredne proizvodnje, potpora za povećanje ekološke poljoprivredne proizvodnje, potpora za uzgoj zagorskog purana, potpora za pripremu projektne dokumentacije, potpora za razvoj poljoprivredne proizvodnje i promociju poljoprivrednih proizvoda, potpora za sudjelovanje u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje i potpora za sudjelovanje u sustavima kvalitete – s tim da će prva tri biti otvorena mjesec dana, do 15. ožujka, a ostali do 1. prosinca, odnosno do utroška sredstava. Vrijednosti tih prvih sedam natječaja je 226.500 eura – izvijestila je Mihovilić. 

Potom je navela i koliko je sredstva izdvojeno za koju mjeru, te koliki iznos potpore poljoprivrednici mogu očekivati.

– Za potporu za povećanje poljoprivredne proizvodnje izdvojeno je 70.000 eura, visina potpore iznosi maksimalno 6500 eura, odnosno 50 posto, a minimalna vrijednost ulaganja mora biti 2000 eura. Za potporu za povećanje ekološke poljoprivredne proizvodnje osigurano je 45.000 eura, visina potpore je do 6500 eura, odnosno 60 posto, a minimalna vrijednost ulaganja mora biti 2000 eura. Za potporu za uzgoj zagorskog purana osigurano je 60.000 eura. Potpora po kljunu novo izvaljenih purića upisanih u JRDŽ iznosi 7 eura, a maksimalno do 3500 eura, odnosno, po kljunu novo izvaljenih purića upisanih u JRDŽ za certificirane uzgajatelje iznosi 10 eura, a maksimalno do 10.000 eura. Za potporu za pripremu projektne dokumentacije izdvojeno je 13.500 eura, a visina potpore je 1500 eura, odnosno do 50 posto iznosa. Za potporu za razvoj poljoprivredne proizvodnje i promociju poljoprivrednih proizvoda izdvojeno je 15.000 eura, a visina potpore je 1500 eura, odnosno, također do 50 posto. Za potporu za sudjelovanje u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje osigurano je 13.000 eura, a visina potpore je 700 eura ili do 75 posto. Za potporu za sudjelovanje u sustavima kvalitete izdvojeno je 10.000 eura, a iznos potpore je 1000 eura, odnosno do 75 posto – izvijestila je pročelnica. 

‘Certificirajte se’

Župan Željko Kolar iskoristio je priliku i ponovno pozvao poljoprivredne proizvođače da se certificiraju jer se na taj način brendira Županija, a oni mogu garantirati kvalitetu svojih proizvoda što je jako bitno u borbi za kupce. 

– Često se proizvođači žale da kod certificiranja ima jako puno papirologije i administracije stoga imamo ove mjere kojima im barem financijski omogućujemo da imaju manje troškove u tom pogledu. Što se tiče mjera općenito, vjerujem da će interes ponovno biti velik, a ako se dogodi da sredstva neće biti dovoljna, mi ćemo ih povećati – najavio je župan. 

Ovo je prvi set mjera, a drugi dolazi u drugom kvartalu godine, najavio je Kolar.

– To je dodatnih pet mjera – potpora za kupnju loznih cijepova autohtonih sorata vinove loze, potpora za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrede u preradi i stavljanju na tržište, potpora za povećanje stočarske proizvodnje na području županije, potpora za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina na području županije te potpora za očuvanje pčelinjeg fonda na području županije. Na tih pet mjera odlazi dodatnih 150.000 eura iz proračun, a danas ih najavljujemo da se naši poljoprivrednici mogu prijaviti na vrijeme – najavio je Kolar.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba