Na današnji dan prije 21 godinu ubijen je policajac Željko Murk. Bio je na dužnosti i ganjao pljačkaša

Objavljeno: 12.02.2024. zagorjeinternational

Na današnji dan 2003. godine, tijekom potjere za pljačkašem banke u Dravskoj šumi poginuo je policajac Željko Murk.

Obljetnica njegove pogibije i ove je godine obilježena na Gradskom groblju Čakovec te uz Spomen-ploču u Mihovljanu. Mjesni odbor Mihovljan, Grad Čakovec, Međimurska županija i policija, zajedno s udrugama koje djeluju u Mihovljanu i onima koje okupljaju policijske službenike, već niz godina obilježava i održava sjećanje na policajca Murka.

Bio je otac troje maloljetne djece

Podsjetimo, Murk je ubijen 12. veljače 2003. u blizini mosta u Gornjem Kuršancu, prilikom potjere za pljačkašem koji je tog dana opljačkao poslovnicu tadašnje Varaždinske banke u Nedelišću. Ubijen je automatskom puškom, a iza sebe je ostavio suprugu i troje tada maloljetne djece. Bio je djelatnik čakovečke Prometne policije, a sudjelovao je i u Domovinskom ratu u akcijama kod Erduta, Tovarnika i Borova Sela 1991., te u Oluji kod Siska, Petrinje i Dvora na Uni. Odlikovan je spomenicama Domovinskog rata i domovinske zahvalnosti.

Da sjećanje na junake u Međimurju nikada ne izblijedi, pobrinule su se sljedeće delegacije: međimurska policija na čelu s Danijelom Mikulićem koji privremeno obnaša funkciju policijskog načelnika, Grad Čakovec s gradonačelnicom Ljerkom Cividini, Međimurska županija na čelu sa zamjenikom župana Josipom Grivcom, Mjesni odbor Mihovljan kojeg je predvodio predsjednik Ivica Novak te UDVDR RH i DVD Mihovljan, koji su položili zajednički vijenac i zapalili svijeće na grobu poginulog policajca, sve u prisustvu njegove obitelji, prijatelja, ali i brojnih kolega policajaca koji ga se još uvijek sjećaju s poštovanjem. Molitvu na groblju i ispred Društvenog doma predvodio je policijski kapelan, velečasni Vjekoslav Vidaček.

Zatim je u Društvenom domu Mihovljan održan komemorativni skup na kojem su evocirane uspomene i sjećanja na poginulog Murka. Nenad Plevnjak, voditelj službe za javni red i sigurnost međimurske policije, naglasio je kako se obilježava 21. godišnjica od nemilog događaja kada su izgubili kolegu.

– Prisjećamo se dana kada je cjelokupni operativni sustav bio angažiran u pronalasku počinitelja, a Željko je bio taj koji ga je iz našeg sustava prvi uočio te svojim požrtvovnim radom krenuo prema njemu. Nažalost, pritom je smrtno stradao i zbog njegove ćemo ga se predanosti i žrtve uvijek sjećati s puno poštovanja i pijetetom – naglasio je Plevnjak.

Čakovečka gradonačelnica: Murk je bio otac, suprug i sin

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini rekla je kako je Murk postao simbol predanog obavljanja teškog i često opasnog policijskog posla, ali i pokazatelj da mi kao zajednica vodimo računa o onima koji u teškim životnim trenucima trebaju pomoć.

– Sve ove godine kao zajednica bili smo na raspolaganju njegovoj supruzi, djeci i roditeljima, te im u okviru svojih mogućnosti pomagali. Fran, Filip i Renato tad su bili djeca, a danas su uz brigu majke Kristijane, ali i svih nas, odrasli ljudi. Oca, supruga i sina ništa ne može nadomjestiti, no vjerujem da smo im svi mi barem malo olakšali teške trenutke i ispunili prazninu u srcima – rekla je pritom čakovečka gradonačelnica.

Sjećanje na Željka Murka nastavit će se ove subote, kada s početkom u 10 sati u Gornjem Kuršancu kreće kros utrka njemu u spomen. Start i cilj su kod objekta HVIDR-e Međimurske županije na Dravi kod Gornjeg Kuršanca. Organizatori utrke su međimurska policija, ‘Policijska udruga IPA Međimurje’, ‘Udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Čakovec’, Općina Nedelišće i ‘Atletski klub Nedelišće’.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba