Doduše, priziv savjesti ostaje te ne bi bilo obavezno za žene

VOJNI ROK: 17.000 mladih 2025. kreće na obuku – bit će plaćena i ulazi u radni staž

Objavljeno: 12.02.2024. zagorjeinternational

Od 1. siječnja 2025. godine oko 17.000 punoljetnih mladića moglo bi krenuti na obveznu, plaćenu tromjesečnu vojnu obuku, piše Jutarnji list

U radnu knjižicu upisivao bi im se radni staž. Ovog će tjedna ministar obrane Ivan Anušić od načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Roberta Hranja dobiti tri modela obveznog vojnog roka, a onda se Vlada i predsjednik Republike Zoran Milanović trebaju usuglasiti hoće li se i kako vojna obuka zaista i uvesti. 

U MORH-u, doznaje Jutarnji, smatraju da bi najbolje bilo da obuka traje tri mjeseca, od čega bi se tijekom prva dva prolazila temeljna vojna obuka, a jedan mjesec mladići bi proveli na specijalističkoj obuci prema svojim afinitetima. U ta tri mjeseca vojni ročnici učili bi teorijski i praktični dio – od učenja vojnih doktrina do slaganja oružja i pucanja na poligonu. 

Postavlja se pitanje i što s mladima, njih oko 70 posto, koji su se 2008. godine pozivali na priziv savjesti pa je vojni rok zamrznut. MORH kaže da ne planira ukidati priziv savjesti, s obzirom na to da je riječ o ustavnoj kategoriji, no planiraju pronaći rješenje u okvirima Ustava kako bi i obveznici koji imaju priziv savjesti prošli neku vrstu obuke. 

Njih bi MORH, primjerice, učio kako reagirati u slučajevima katastrofe ili pružiti prvu pomoć. Zasad se zna da se pod svaku cijenu želi izbjeći civilno služenje vojnog roka, primjerice rad u domovima za starije i nemoćne ili nešto slično. 

Vojni rok ne bi bio obvezan za žene, one bi i dalje dragovoljno služile, a oni koji bi ulazili u sustav morali bi proći specijalistički liječnički pregled te psihološka testiranja. Fizičku spremnost stekli bi na obuci, ona ne bi bila obvezna, već samo to da je novak zdrav da može proći obuku i izdržati taj napor. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba