TATINIM STOPAMA: Mateja Leljak (32) iz Petrovskog kaže kako su je oduvijek fascinirale žene za volanom te je odlučila biti jedna od njih. Danas je jedina vozačica kod najvećeg zagorskog autoprijevoznika

ZA VOLANOM AUTOBUSA RUŠI PREDRASUDE: “Još kao dijete igrala sam se s autićima, bilo mi je suđeno”

Objavljeno: 11.02.2024. MPresecki

Žene voze automobile svaki dan, no jeste li ikada vidjeli koju da vozi autobus? Možda i jeste, no one se za to zanimanje odlučuju rijetko. Jedna baš takva je Mateja Leljak, 32-godišnjakinja iz Petrovskog kod Krapine.

Mateja se nedavno zaposlila u Presečki grupi, najvećem autobusnom prijevozniku u Zagorju i tako postala jedina vozačica u toj tvrtki. Kako je došlo do toga? Mateja nam je rekla da je to svojevrsni životni poziv.

– Po struci sam inače hotelijersko – turistički tehničar, ali eto, spletom okolnosti završila sam ovdje. Oduvijek sam voljela aute i kamione, još kao dijete igrala sam se s autićima i očito mi je bilo suđeno. Fascinantne su žene za volanom, uvijek sam im se divila i odlučila sam da ću biti jedna od njih – započela je Mateja svoju životnu priču.

Obitelj je Mateju podržala od prvog trenutka. Drugi su bili skeptični…

Kako su reagirali njezina obitelj i prijatelji? Mateja kaže da su to svi dobro prihvatili, osim…

– Jedino se baka uplašila hoću li ja moći sve to, ha ha! Ma naravno da su mi oni najveća podrška i snaga za dalje, neizmjerno sam im zahvalna na tome. Tata inače također vozi autobuse, ali u ZET-u u Zagrebu, pa mi je on svojim savjetima dodatno pomogao – rekla nam je simpatična vozačica.

A kako je reagirala okolina? To je neka druga priča u odnosu na obitelj i prijatelje.

– U malom gradu kao što je Krapina, svima je bilo nepojmljivo vidjeti ženu u autobusu ili kamionu, ali želja mi je svake godine bila sve veća dok nisam odlučila da je 2023. moja godina. Zacrtala sam si da ću ostvariti svoj san unatoč svim kritičarima – poručila je Mateja.

“Odlučila sam ići dalje jer to želim i volim”

Kako je sve krenulo i kad je shvatila da će uspjeti? Ključno je, kaže, bilo položiti ispit za vozačku dozvolu C kategorije.

– Nakon što sam položila, odlučila sam ići dalje jer to želim i volim. Taj posao mi znači sve! Kolege su me odlično prihvatili, svi su jako ljubazni i uvijek spremni pomoći. Isprva im je bilo čudno što je žena došla voziti autobus, ali sad su se svi navikli – kazala je Mateja.

Za kraj je naglasila da, ako želite svojoj djeci objasniti da su snovi mogući, ostvarite prvo vi svoje snove da možete djeci biti uzor i primjer.

– Kad me sin pita što sam oduvijek željela raditi, ja mogu iskreno i sretno odgovoriti upravo to što radim. Volim biti za volanom, obožavam svoj posao i mislim da ću to raditi do mirovine. Hvala svima koji su me podržali i vjerovali u mene, na kraju dana ja sam samo žena koja radi ono što voli i željela bih da je više takvih ljudi – zaključila je jedina vozačica autobusa u Krapini.

Žena koja ruši predrasude

Mateju je nahvalio i rukovoditelj putničkog prometa Presečki grupe Dejan Bele. Na poslu su iznimno ponosni što imaju takvu kolegicu.

– Iako se vozač autobusa tradicionalno percipira kao muško zanimanje, Mateja ruši tu predrasudu. Njezin predan rad i profesionalizam pokazuju da spol nije presudan faktor u obavljanju ovog odgovornog posla. Matejina motivacija vidljiva je u svakodnevnom radu i nadamo se da će njezin primjer inspirirati i potaknuti druge žene da se pridruže našem timu voznog osoblja – poručio je Bele.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba