Iako neki kažu da je to zadiranje u zonu privatnosti, stručnjaci se slažu da postoji legitiman cilj

Kreće postavljanje kamera koje snimaju unutrašnjost vozila

Objavljeno: 19.01.2024. zagorjeinternational

Hrvatska policija planira u prvoj polovici 2024. godine krenuti s postavljanjem novog sustava nadzora prometa, ‘Crocodile 2 Croatia’ (Cro 2 Cro), s ciljem poboljšanja situacije na cestama, piše Net.hr.

Kamere će pratiti brzinu, nekorištenje sigurnosnog pojasa, korištenje mobitela tijekom vožnje te skrivanje registarskih pločica od strane motociklista.  

Pravni stručnjaci odmah po najavama počeli su problematizirati koliko je zadiranje kamerama u unutrašnjost vozila zadiranje u zonu privatnosti i narušavanje temeljnih ljudskih prava.

U razgovoru za Net.hr, ustavni stručnjak Mato Palić ističe da snimanje unutrašnjosti vozila nije ustavnopravno sporno. Palić naglašava da je sigurnost u prometu važnija od privatnosti te da korištenje tehnoloških uređaja za otkrivanje prekršaja nije kršenje zakona.

Palić ističe da je cilj postavljanja kamera legitimno ovlaštenje, proporcionalno situaciji te da su uređaji sofisticiraniji, pružajući više detalja u odnosu na prethodne kamere koje su se koristile samo za snimanje registarskih oznaka. Sustav ‘Crocodile 2 Croatia’ dio je europskog projekta, čime se Hrvatska pridružuje integriranom ITS-u na europskim cestama.

– Postoji legitiman cilj, postoji zakonsko ovlaštenje i to je proporcionalno. Nije pretjerano, jedina je razlika do sada bilo što naša policija nije imala takve vrste kamera, a koristila je kamere da u trenutku kada netko prođe brzinom koja je iznad one koja je podešena na kameri, okine snimku da se može utvrditi registarska oznaka kako bi policija dalje mogla postupati – zaključio je. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba