Susjedi digli nos

Nakon što je pijani Srbin remetio javni red i mir, srpska policija jučer maltretirala Hrvate na granici

Objavljeno: 16.01.2024. zagorjeinternational

Srpska policija i carinici u nedjelju su čak šest sati na graničnom prijelazu Bajakovo držali hrvatske građane – 25 automobila s oko 50-60 putnika kako bi ih pregledali. Zbog takvog postupanja i maltretiranja, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je danas prosvjednu notu Srbiji. Takvo ponašanje srpske policije očito je bilo potaknuto time što netom prije hrvatska policija nije pustila iz Hrvatske putnika u automobilu, 50-godišnjeg državljanina Srbije, koji je na glavi nosio kapu s nedopuštenim simbolom kojim se remeti red i mir na javnom mjestu, a bio je i pijan, piše Večernji list.

Jedan hrvatski državljanin na granici je čekao da mu se vozilo pregleda od 17 do 23 sata, a ostali su čekali između dva i tri sata, ne bi li im nakon prve provjere došli dodatno pregledati vozila prije negoli ih puste na hrvatsku stranu.

Neslužbene, ali prema Večernjaku pouzdane informacije, kažu da je šef smjene na srpskoj granici hrvatskom veleposlaniku Hidi Biščeviću u 20.30 rekao da je sa strane stavljeno samo pet vozila s hrvatskim tablicama, i to radi povrata PDV-a. Upućeni kažu kako je to notorna neistina jer fotografije koje su poslali hrvatski državljani govore o najmanje 20 automobila zadržanih u tom istom trenutku.

Stoga je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odmah reagiralo, poslavši prosvjednu notu Srbiji. U njoj se, među ostalim, kaže da Ministarstvo izražava oštar prosvjed zbog neprimjerenog postupanja prema hrvatskim državljanima slijedom pritužbi koje su Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputili državljani Republike Hrvatske u vezi s postupanjem nadležnih tijela Republike Srbije prema njima prigodom izlaska iz Republike Srbije na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo 14. siječnja 2024., kojom prilikom je više desetaka automobila s hrvatskim državljanima bilo izdvojeno i podvrgnuto višesatnim pregledima i zadržavanju bez očitog razloga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba