"Dio smo jačeg i većeg sustava kada je to potrebno, bez obzira na kojem se području nalazili"

KRAPINA: Potpisani ugovori, županija vatrogascima osigurala 170.000 eura

Objavljeno: 15.01.2024. zagorjeinternational

Danas su u Krapini potpisani ugovori o županijskom financiranju rada Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije, vrijedni 170.000 eura.

Potpisali su ih župan Željko Kolar i predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Stjepan Skuliber.

Dvije javne postrojbe, 81 dobrovoljno društvo…

Skuliber je podsjetio kako se ti ugovori već tradicionalno potpisuju početkom godine.

– Mi kao krovna organizacija imamo 81 dobrovoljno vatrogasno društvo, dvije javne vatrogasne postrojbe, preko 1800 operativnih vatrogasaca koji spremno odrađuju zadaće i koji su tu na raspolaganju. Brinemo prije svega oko organizacije i koordinacije rada svih naših vatrogasnih društava i postrojbi. Tu smo da pomognemo kod osposobljavanja i brige o zanavljanju kadrova u vatrogastvu jer ono što nas svakako veseli da i dalje imamo lijepi broj vatrogasaca s obzirom na broj stanovnika u našoj županiji – kazao je Skuliber te se osvrnuo na odlične rezultate koje su ostvarili vatrogasci.

– Prošle godine ostvarili smo vrhunske rezultate na državnom natjecanju. Imamo prvaka i trećeplasiranog, odnosno ženska mladež DVD-a Bedekovčine prva je u konkurenciji 50 ekipa, isto tako iz DVD Tugonica muška mladež treća je od 56 – poručio je Skuliber, dodavši kako se vodi briga i o oko aktivnog odmora mladeži u kampu Fažana već dugi niz godina te se time dobivaju novi vatrogasci i snaga koja je uvijek na raspolaganju.

Lovrenčić: Lani smo imali manje intervencija nego 2022.

Glavni zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Marijan Lovrenčić naveo je da je u prošloj godini bilo 875 vatrogasnih intervencija, što je 790 manje nego 2022. godine.

– Uvijek volimo reći da broj intervencija određuju vremenske prilike i naš način preventivnog djelovanja. Što se tiče tehničkih intervencija, i dalje su u porastu, a to zavisi od nepogoda, olujnih vjetrova i poplava – rekao je Lovrenčić te istaknuo da su zagorski vatrogasci prošle godine pružali pomoć i kolegama na području Koprivnice.

– Pokazali smo da smo dio jačeg i većeg sustava kada je to potrebno, bez obzira na kojem se području nalazili – naglasio je Lovrenčić.

Kolar: Bitni su rad i kontinuirano ulaganje

Župan Željko Kolar zahvalio je Skuliberu i Lovrenčiću na odličnoj suradnji te naveo da je 2014. godine u županijskom proračunu iznos namijenjen za vatrogasnu zajednicu bio 665.000 kuna, dok je danas na godišnjoj razini 1,2 milijuna kuna ili 170.000 eura.

– Iznos je praktički 100 posto povećan, a tu nisu uključena sredstva koja smo mi još direktno iz drugih sredstava kupnjom dodatne opreme investirali u vatrogasnu zajednicu. U 11 godina, bez 2024., bilo bi to 18.292.000 kuna. Ako nemate jasnu strategiju razvoja sustava, kontinuirani rad i ulaganje, ne možete doći do željene razine. Taj nivo pokušat ćemo dići na još veću razinu. Potreba je velikih agregata za punjenje, mi ćemo u ovoj godini iz dodatnih sredstava za opremanje hitnih službi nabaviti dva velika agregata, za svaku profesionalnu postrojbu, Zabok i Krapinu – poručio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba