Ceste blokirane, vlasti pozivaju ljude da rade od kuće, škole će djeci opravdati izostanke s nastave

Njemački poljoprivrednici najavili najveći prosvjed u povijesti. Policija u stanju pripravnosti

Objavljeno: 08.01.2024. zagorjeinternational

U Njemačkoj su jutros počeli prosvjedi poljoprivrednika protiv ukidanja subvencija. Policija je u stanju pripravnosti. Njemački mediji pišu da danas neće biti dijela Njemačke koji će normalno funkcionirati. Na cestama će biti na tisuće traktora, a njemački poljoprivrednici najavljuju da će ovo biti najveći prosvjed u povijesti, prenosi Index.hr.

Nakon što je Ustavni sud zabranio saveznoj vladi nova zaduženja i unošenje određenih izdataka u proračun za 2024. godinu, u državnoj je blagajni nastala rupa od 17 milijardi eura. Tek prije neki dan je postignut kompromis oko novog proračuna u koalicijskoj vladi i time se ukidaju razne subvencije, što će dovesti do značajnog povećanja cijene benzina i dizela, električne energije i grijanja. Ukinute su i subvencije za električne automobile te je smanjen tempo mnogih investicija. Što se tiče poljoprivrednih proizvođača, brisane su subvencije za dizel gorivo, a uveden je porez na sva poljoprivredna vozila, isti kao za putničke automobile, ovisno o snazi motora i potrošnji goriva. 

Njemački poljoprivrednici smatraju da se njihovo oruđe ne smije tretirati isto kao privatni automobili. Vlada je odustala od poreza za poljoprivredne strojeve i obećala da će se postepeno vraćati subvencije za gorivo, no time poljoprivrednici nisu zadovoljni.

Inače, u Njemačkoj postoji 256.000 poljoprivrednih imanja na kojima radi oko 937.000 ljudi, a ovi su prosvjedi novi veliki udarac za koalicijsku vladu kancelara Olafa Scholza, koja je jedna od najnepopularnijih vlada u povijesti Njemačke. 

Vlasti su pozvale građane da koriste željeznički prijevoz i odustanu od vožnje automobilima, one koji mogu mole da rade od kuće, a najavljeno je i da će škole djeci opravdati izostanke s nastave.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba