Električna vozila su manje sklona požarima, no ako do njega dođe, gašenje je puno teže

VIDEO: Požar koji je počeo u garaži, ubrzo je zahvatio cijelu kuću – Tesla ‘Model 3’ potpuno izgorio

Objavljeno: 07.01.2024. zagorjeinternational

Vatra se proširila iz garaže u kojoj su bila parkirana dva elektrificirana automobila, piše Index

Kako doznaje MLive, 70-godišnji Marvin Boluyt je kuhao i u jednom trenutku uočio bijeli dim iz jednog krila kuće. Odmah je upozorio suprugu te su sa psom izašli iz kuće. Plamen se ubrzo krenuo naglo širiti objektom, a automobili su u potpunosti izgorjeli.  

Iako se trenutno provodi istraga i još uvijek nije utvrđen točan uzrok požara, neki već sada prstom upiru u elektrificirane automobile kao izvor požara. Naime, netom prije požara Boluyt je na kućnom punjaču napunio bateriju Tesle ‘Model 3’ te potom krenuo puniti bateriju Volva XC60 Recharge.  

Nedugo zatim došlo je do požara. Šef vatrogasne postrojbe općine Scio u Michiganu izjavio je kako je “prerano da bi se znao krivac požara“, ali je naglasio kako im je ovo prvi slučaj gašenja požara u kojem sudjeluje električno vozilo, što izdvaja “litijeve baterije kao novi izazov“. 

Snimka s mjesta požara pokazuje kako je Tesla u potpunosti izgorio, dok je kod Volva stradao prednji kraj vozila. Zahvaćeni dijelovi kuće, a posebno garaža, teško su stradali u požaru.

Kako podsjeća Index, većina studija potvrđuje kako su električna vozila manje sklona požarima. Međutim, kad dođe do požara, gašenje je kudikamo kompleksnije. Primjerice, u nedavnom požaru Tesle ‘Model Y’ za gašenje požara je bilo potrebno minimalno 36 puta više vode u odnosu na gašenje požara na konvencionalno pogonjenom automobilu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba