‘Bolje živim nego ministar’

APSURD: Tajnici u ministarstvima će imati veće plaće od svojih šefova, ali i od Plenkovića

Objavljeno: 04.01.2024. zagorjeinternational

Ivan Dodig, Marica Mikec, Dražen Ivanušec, Ivica Akmadža, Petra Anđelović, Helga Svirčić. To su neka od 17 imena glavnih tajnika ministarstava za koja malo tko zna u široj javnost. Ti službenici koordiniraju rad ministarstava, podređeni su ministrima i formalno za taj posao treba natječaj iako ministri ipak uglavnom znaju koga žele na toj funkciji, piše 24sata.

Ali ti glavni tajnici imat će višu plaću od bilo kojeg ministra i potpredsjednika Vlade, pa čak i od premijera Andreja Plenkovića. I nisu jedini koji će po visini primanja preteći ljude koji sjede u Vladi i vode državu. Ovaj apsurd isplivao je nakon objave prijedloga koeficijenata za državne službenike koji bi trebao ići u primjenu tijekom ožujka, sukladno novom Zakonu o plaćama u državnoj službi.  

Glavni tajnici ministarstava po tom bi prijedlogu trebali imati prosječnu neto plaću od 3220 eura, a, primjerice, predsjednik Vlade Andrej Plenković s olakšicom za troje malodobne djece lani je imao prijavljenu plaću od 3195 eura. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, koji je predložio koeficijente, također s troje djece, ima plaću od 2405 eura. Najnižu plaću u Vladi inače ima ministrica turizma Nikolina Brnjac, koja zarađuje 2353 eura, a u prosjeku su ministarske plaće oko 2500 eura. Oni koji su potpredsjednici Vlade imaju oko 2800 eura, s tim da najvišu plaću potpredsjednika Vlade ima ministar branitelja Tomo Medved, od 3059 eura, a nešto nižu ministar obrane Ivan Anušić.

Jasno je da će glavni tajnici imati višu plaću od svih njih iako ministri politički i zakonski odgovaraju za sve što se događa u ministarstvu. Ali više plaće od ministara imat će i ravnatelji uprava, nekadašnji pomoćnici ministara, koji će po novome imati prosječne plaće od oko 3000 eura. Čak će i neki glavni i posebni savjetnici ministara imati više plaće od njih jer je po novom predviđena plaća od oko 2780 eura!

S druge strane, kao osobe koje su politički postavljene odmah ispod ministara su državni tajnici, koji imaju plaće od 2300 eura. Niti njima plaće neće rasti, pa će i ravnatelji uprava, kojima su nadređeni, imati veću plaću i od njih i od ministara. 

Prije 10-ak godina plaće ministara bile su najviše u ministarstvima, slijedili su njihovi zamjenici (danas državni tajnici), pomoćnici i onda su ispod toga bili službenici. Međutim, plaće ministara, državnih tajnika, ravnatelja mirovinskog zavoda, Zavoda za zdravstveno osiguranje, Državnog inspektorata i niz drugih dužnosnika koje imenuje Vlada određene su zakonom o pravima i obvezama državnih dužnosnika. Oni imaju različitu osnovicu i različite koeficijente, koji nisu rasli, a paralelno su plaće službenika iz godine u godinu polako rasle. 

I tako se dogodilo da su neki podređeni prestigli svoje nadređene. Svaki službenik ima i dodatno pravo na božićnicu, regres, od ove godine i uskrsnicu, a dužnosnici poput ministara nemaju takvo pravo.

– Kad se sve to pogleda, ministar je negdje na 15. mjestu po visini isplate mjesečne plaće – kažu u Ministarstvu uprave.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba