Do proljeća je potrebno izabrati novo vodstvo

BEZ ODLUKE USTAVNOG SUDA: S prvim danom nove godine sve opće bolnice otišle u državno vlasništvo

Objavljeno: 04.01.2024. zagorjeinternational

S prvim danom nove godine država je od županija preuzela upravljanje općim bolnicama. To znači da u državno vlasništvo prelazi i Opća bolnica Zabok. Glavni cilj ove reforme trebao bi biti smanjenje dugova bolnica te poboljšanje financijskog poslovanja, piše Radio Stubica.

Krapinsko – zagorska županije tome se usprotivila te zatražila ocjenu ustavnosti, jer kako je istaknuo župan Željko Kolar, smatra da je odluka u suprotnosti s Ustavom RH. 

 – Međutim, odluke Ustavnog suda još uvijek nema. To znači da ćemo postupiti sukladno zakonu. Naše Upravno vijeće u stalnom je kontaktu s Ministarstvom zdravstva – rekao je župan te dodao da to što bolnica prelazi u državno vlasništvo neće promijeniti odnos prema djelatnicima i pacijentima. 

Kako je već u nekoliko navrata izjavio, protiveći se ovoj odluci, Županije same znaju najbolje upravljati svojim bolnicama i najbolje znaju što im treba te poručio da se za bolje funkcioniranje zdravstvenog sustava mora promijeniti sustav funkcioniranja, a ne osnivačka prava.  

Što će odlučiti Ustavni sud, tek treba vidjeti. No, prema planu, do proljeća bi bolnice trebale odabrati novo vodstvo, Upravno vijeće i ravnatelje, s time da se ravnatelji imenuju uz suglasnost ministra, dok bi do 1. srpnja bolnice trebale donijeti i nove statute.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba