Premijer napravio rezime vladavine u HRT-ovoj emisiji

PLENKOVIĆ: Digli smo minimalac za više od 100 posto

Objavljeno: 03.01.2024. zagorjeinternational

Hrvatski premijer Andrej Plenković gostovao je u emisiji ‘A sada Vlada’ Hrvatskog radija. U emisiji se osvrnuo na rezultate njegove Vlade od 2016. godine kad su došli na vlast. Konstatirao je kako su ekonomske prilike za hrvatske građane značajno poboljšane u ovih sedam i pol godina koliko su na vlasti, prenosi Jutarnji list

Veće plaće 

Još jedan krug porezne reforme omogućio je građanima ono najbitnije – veće plaće, tvrdi premijer. 

– Prosječna plaća narasla je sa 749 eura na 1178, a mirovine s 350 na 550 eura. Minimalna plaća na početku našeg mandata je u bruto iznosu bila 414 eura. Ona je od jučer 830 eura. To je rast za više od 100 posto minimalne plaće – rekao je premijer. 

Komentirao je i izmjene Zakona o plaćama u državnoj i javnoj službi, koji obuhvaća oko 240.000 ljudi. 

– Znate koliko smo učinili u protekloj godini kroz naš socijalni dijalog sa sindikatima, gdje smo podigli posebni dodatak od 180 i 60 eura u lipnju. To je bilo za 219.000 ljudi, povećali plaće kasnije još za 35.000 ljudi koji nisu bili obuhvaćeni dodacima do tada. A sada smo napravili jedinstvenu reformu. Reformu koju se nikad nitko nije usudio napraviti. Jednu prašumu različitih koeficijenata, osnovica, dodataka, posebnih ugovora itd. svega mogućega što smo vidjeli u raznim resorima i što se kumuliralo kroz 30 godina, smo sveli na usporedive razine plaća u državnoj i javnoj službi – rekao je Plenković. 

Zakon je stupio na snagu, a slijedi usvajanje dviju uredbi koje će stupiti na snagu do kraja veljače. Premijer je rekao kako vjeruje da će nove plaće biti isplaćene u travnju za ožujak te kako se povećanje plaća može očekivati u sljedeća tri mjeseca. 

– Plaće već sad rastu – u veljači za siječanj, nakon stupanja porezne reforme. Sada u siječnju ide veća plaća zbog porezne reforme, zbog novih uredbi plaća u ožujku i još smo uveli novu pravo – uskrsnicu od 100 eura. A prije toga smo osnovicu dignuli za pet posto u dogovoru sa sindikatima. Što smo duže tu, to je naš dijalog sa sindikatima i poslodavcima bolji – poručio je premijer. 

Dječji doplatak 

Na pitanje je li moguće da sva djeca ostvare pravo na dječji doplatak, odgovorio je kako treba voditi računa o cenzusu. 

– Sigurno da dječji doplatak koristi onima s manjim prihodima. Mi smo sada obuhvatili dvije trećine djece s ovim promjenama, a praktički povećali duplo ono što je bilo. Vlada je osigurala besplatan obrok u školama, besplatne udžbenike i besplatan prijevoz – kaže premijer. 

Zaključuje kako su to sve ogromni iskoraci kad je riječ o obrazovanju i jačanju potpore obitelji i demografskoj politici. 

Plenković je rekao kako je Vlada 2017. odlučila da želi ući u Schengen i europodručje te da je taj proces tekao točno kako su zamislili. 

– Današnje vrijeme, koje je bilo opterećeno s tri velike krize, terorizam, COVID i nezakonite migracije, izmijenilo je Schengen. Bili smo u nekakvoj fazi blagostanja, a sada su nam se dogodile ogromne krize gdje su pojedine države članice digle privremeno barijere na unutarnjim kontrolama – rekao je Plenković. 

Eurozona 

Cilj njegove Vlade je da do turističke sezone u razgovorima s Italijom i Slovenijom pokušaju ukloniti te privremene barijere. 

Podsjetio je kako je zamjena kune eurom u tehničkom smislu prošla perfektno te napomenuo kako do inflacije nije došlo zbog same tranzicije već zbog drugih razloga kao što su vanjski porast cijena materijala i sirovina, no vlada je doskočila i tom problemu pa ograničila cijene nekih proizvoda. Kad se inflacija oduzme od rasta plaća, Plenković je istaknuo kako je realan rast veći od 20 posto. 

Kreditni rejting u prošloj godini bio je najbolji ikad, investicijski kreditni rejting četiri je stupnja više nego 2016. godine, a po sve tri agencije izgledi su pozitivni. Premijer je istaknuo kako je rast BDP-a kontinuiran, a predviđa i dodatan rast od 2,8 posto u 2023. godini. 

– U turizmu smo imali izjednačene, možda i malo bolje podatke u dolascima i noćenjima nego rekordne 2019. Plus, puno veće prihode nego što je to bilo tada. Dakle, nismo slučajno među prvih 20 destinacija svijeta kao turistička zemlja – rekao je premijer. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba