Predsjednik Vlade RH o izboru novog ministra, raspuštanju Sabora, financiranju kampanje,...

PLENKOVIĆ: Afera je umrla, Habijan ju je potopio

Objavljeno: 16.12.2023. zagorjeinternational

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na XVII. Općem Saboru Mladeži Hrvatske demokratske zajednice, koji se održao u hotelu zagrebačkom Westin. Nakon Sabora, premijer se obratio novinarima i komentirao izbor novog ministra gospodarstva – Damira Habijana, javlja N1.

O budućem ministru gospodarstva kaže da ga nije bilo teško pronaći.  

– Habijan je iskusan i ozbiljan političar. Aktivan je saborski zastupnik, pravnik je i razumije se i u korporativno pravo. Djeluje mi stabilno i racionalno. Svi zastupnici većine ga znaju i podržat će ga – rekao je premijer Plenković, prenosi Index.  

– Mi smo svi skupa jedan tim. U Macronovim vladama je promijenjeno 67 ministara u sedam godina. To je zato potpuno nebitna tema. Bit stabilnosti je kada se odmaknete od Hrvatske i ljudi pitaju kako je tamo. Onaj tko gleda sa strane, reći će – tamo je stabilna vlada, rastu, porezno rasterećuju, ušli su u euro i Schengen i drugo. Priča o dvije Hrvatske je itekako utemeljena. Imate nas, uključujući manjine, liberale i umirovljenike, i to je stabilno. Nama je za odabir Habijana trebalo jako malo – ponovio je što je njegova vlada radila tijekom godina.  

Nije htio otkriti kada će raspustiti sabor no otkrio je da HDZ-u neće trebati kredit za financiranje kampanje.

– Afera je umrla, Habijan je potopio aferu. Njima nije bitno što je istina, nego gdje će to usmjeriti. Afera je oporbena. Sve će se rasvijetliti, ovo je loše i zato sam sasjekao to u korijenu – rekao je i dodao da je cijela stvar isfabricirana od Mosta.  

Što se tiče mladeži HDZ-a, kaže da želi da se više politički angažiraju.  

– Onaj tko se angažira, može zaboraviti na anonimnost. Oni žive stvarni i digitalni život i kada nešto objave, onda ih 100 neistomišljenika napadne. Moja poruka im je da budu kao tim, jer ako ih je 100 ili 200, onda ih nitko ne može pobijediti – naveo je Plenković.

Osvrnuo se i na rezultate u vidu prevencije afričke svinjske kuge.  

– Bolest za koju nema lijeka i cjepiva, nego jedino kontrola. Danas u Hrvatskoj imamo 950 tisuća svinja i idućeg tjedna će biti tradicionalne svinjokolje, ali i dajemo više od 35 milijuna eura kompenzacije svinjogojcima. To je ispravan put zemlje članice EU – rekao je.

– Nismo trzali na izjave onih koji sa svinjama veze nemaju niti onih političara koji sa Slavonijom veze nemaju – dodao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba