U Centru za mlade KZŽ održana tradicionalna konferencija kako bi mladi stekli korisne navike

HULJAK: Ne smije se zaboraviti da su četiri glavne ubojice u prometu brzina, mobitel, pojas i alkohol

Objavljeno: 08.12.2023. zagorjeinternational

Mreža udruga ‘Zagor’ organizirala je tradicionalnu konferenciju povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti “Mladi, alkohol i vožnja”. Cilj konferencije bio je steći uvid u navike, ponašanja i stavove mladih vezanih uz izlaske i konzumaciju alkohola, vožnje u alkoholiziranom stanju, prometnoj kulturi, društvenom utjecaju na mlade te mogućnostima preventivnog djelovanja.

Konferencija se održala u okviru projekta “Bez promila” kojemu je cilj smanjenje prometnih nesreća uzrokovanih alkoholom, posebice od strane mladi vozača i vozačica.

Ispred Mreže udruga Zagor Ivana Radanović, predstavila je rezultate provedbe projekta u 2023. godini. Provedeno je 28 akcija u srednjim školama na kojima je sudjelovalo 578 učenika, šest predavanja u srednjim školama s ukupno 282 učenika, devet predavanja i tri akcije u autoškolama za 130 sudionika, te se kontinuirano provodila medijska kampanja. Dodatno su u sklopu programa Centra za mlade KZŽ provedene još četiri akcije u dvije srednje škole za 116 učenika završnih razreda.  

Iz Ravnateljstva policije Miron Huljak, dao je pregled stanja sigurnosti u prometu na nacionalnoj razini s osvrtom na mlade vozače sa zaključkom da preventivni programi imaju pozitivan utjecaj na postizanje odgovornijeg ponašanja u prometu.

Ispred Policijske uprave krapinsko – zagorske Marijan Grmovšek,, dao je pregled stanja sigurnosti u prometu za područje županije za ovu godinu.  

– U prvih 11 mjeseci u prometnim nesrećama sudjelovalo je 1370 sudionika od čega je bilo 976 vozača, 357 putnika i 17 pješaka, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 156 vozača, a to čini udio od 16 posto vozača koji su bili pod utjecajem alkohola. U ovoj je godini 14,9 posto mladih uzrokovalo prometnu nesreću, a njih 23,1 posto je bilo alkoholizirano. Ne smije se zaboraviti da su četiri glavne ubojice u prometu brzina, mobitel, pojas i alkohol – kazao je.

Predstavnica Odsjeka za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije Tamara Bešenić, dala je pregled utjecaja alkohola na mlade i obitelj, te da li konzumacija alkohola pred djecom, pred adolescentima i generalno mladima utječe na njihov pogled prema ispijanju alkoholnih pića ili ne, te da li postoji poveznica između redovitog ispijanja alkohola roditelja ili skrbnika pred djecom i razvoj djece.  

Nakon izlaganja sudionici su imali pitanja za izlagače na temu kako se postaviti prema roditeljima ako sjedaju za volan pod utjecajem alkohola i kako utjecati na vršnjake u istom slučaju.

Na kraju, za više od 40 sudionika konferencije održao se kviz “Mladi, alkohol i vožnja” na kojem su sudionici odgovarali na 15 pitanja povezanih s temom, a dio sudionika kviz je rješavalo s “pijanim” naočalama. Prva tri sudionika prigodno su nagrađena.  

Konferenciju je podržala i Petra Kolarić Kvež ispred Odbora za sigurnost cestovnog prometa Krapinsko – zagorske županije.

Na konferenciji je sudjelovala Jasna Petek, zamjenica Župana, koja je istaknula važnost provedbe ovog projekta na području naše županije i zadovoljstvo kontinuiranom provedbom.

Projekt je financiran sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa kojeg je nositelj Ministarstvo unutarnjih poslova, te je sufinanciran od strane Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba