Domaća žestica popularnija od ginova, viskija i votki

NAGLI SKOK: Hrvati počeli sve više piti rakiju

Objavljeno: 04.12.2023. zagorjeinternational

Sve više Hrvata pije rakiju, pokazalo je najnovije nacionalno istraživanje o konzumiranju jakih alkoholnih pića provedeno u listopadu ove godine. U protekle dvije godine značajno je skočio broj ljubitelja rakije, čak za osam posto u odnosu na 2021. godinu, pokazuje istraživanje koje su proveli portal JaTrgovac i agencija Hendal, prenosi Danica.

Isto istraživanje na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Hrvatske starijih od 16 godina, stratificirano po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika, pokazalo je kako čak 37 posto ljudi pije likere.

No, rakija je prava ‘kraljica’ tog istraživanja jer je u dvije godine postotak onih koji je piju skočio s 23 na 31 posto. Slijede gin s 11 posto (četiri posto manje nego prije dvije godine), viski s 11 posto (jedan posto manje) te votka sa sedam posto (tri posto manje).

I to je zapravo tih osam posto novih rakijaša koji su s gina, viskija i votke prešli na domaću žesticu.

Istraživanje portala JaTrgovac i agencije Hendal pokazalo je i kako jaka alkoholna pića oko 55 posto građana ispija doma, a 30 posto vani. Oko 15 posto kaže da pije podjednako i doma i vani.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba